Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Sverige tillbaka på toppen

Vilken nervpärs det blev. 

Ända in i slutsekunderna. Sverige hade greppet och ledde med två mål i slutet, men handbollsmatcher har ofta en förmåga att jämna till sig ända in i kaklet och skapa olidlig spänning. Så även denna final. 

Det var oavgjort när matchen gick in i sista minuten och Spanien anföll, de missade dock sitt avslut och Sverige fick sista chansen. Jag skrev till en kompis på Facebook inför det, “gå för straff”. Och så blev det med. 

Niklas Ekberg satte straffen och Sverige vann därmed med 27-26 och tog sin första mästerskapstitel på 20 långa år. Det var dags nu efter flera finalförluster. Spanien hade de heller inte besegrat på tio matcher. 

Mittnian Jim Gottfridsson har varit sanslöst bra denna turnering och blev också korad till EM:s bäste spelare. I semifinalen var han helt otroligt bra mot Frankrike, inte lika dominant i finalen, men bra även där. 

Jag skulle vilja påstå att Gottfridsson, ihop med volleybollspelaren Isabella Haak, är den främste idrottare inom bollsport som Sverige har just nu. 

I mål finns Andreas Palicka som blev framröstad till bäste spelare i finalen. Han har varit med länge och var verkligen värd ett guld. Jag måste erkänna att jag stört mig lite på hans gapande genom åren. 

Varje räddning han gjort oavsett match och oavsett vad det står i den matchen så har han vrålat rakt ut som om han vunnit en VM-final. 

Men bakom gapandet ligger säkerligen psykologi, och visst om det gör honom bättre så. Och i finalen var han riktigt bra. Den stora positiva överraskningen i EM har dock varit Oscar Bergendahl. 

Han har varit grym i försvaret och i finalen var han även mycket bra framåt, satte alla sina skott och gjorde fem mål. Sverige är tillbaka på toppen på handbollstronen, hoppas att de nu kan bygga en ny dynasti a" la “Bengan boys”

2022-01-30 21:29
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla