Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Fusket är accepterat inom fotbollen

VM är igång och visst har det varit positiv och offensiv fotboll som präglat mästerskapet än så länge. Riktigt tråkigt Sverige inte är med, men det är som det är. Jag håller en extra tumme för Costa Rica istället eftersom Celso Borges från AIK spelar där, och de chockade många genom att slå Uruguay igår med 3-1! En sak som dock varit mindre bra än så länge är kvaliteten på domarna.

I öppningsmatchen mellan Brasilien-Kroatien fick hemmanationen en straff till skänks, som de satte och avgjorde matchen på. Dagen efter fick Mexiko två korrekta mål bortdömda, som tur var skipades rättvisa när de vann matchen ändå. Vi gnäller ofta här hemma i Sverige om hur usla domare vi har och att de måste bli bättre. Men det är nog så att svenska domare håller betydligt högre kvalitet och står sig bättre internationellt än vad svenska spelare gör så det där gnället är rätt tröttsamt.

Misstag kommer alltid att ske och domslut debatteras och det som var tråkigt med felstraffen som Brasilien fick med sig var att det kändes som att domaren föll för hemmatrycket. Det finns inte en chans att han hade blåst om en kroatisk spelare gått omkull lika lätt. När sen brassarnas förbundskapten Scolari står och säger i intervjuer att det var en solklar straff tycker jag det är pinsamt både för honom och Brasiliens.

Samtidigt handlade hela debatten om att domaren gjorde fel och inte ett ord om att spelaren i Brasilien som filmade gjorde fel har hörts. Nu var det väl ingen av de “värre” filmningarna som setts utan det fanns en liten, liten tröjdragning där men knappast var den så kraftig att man faller ihop som ett korthus som Fred gjorde. Och även om jag blev upprörd över hur billig straff brassarna fick så får man konstatera att det verkligen inte kan vara lätt vara domare i situationer där spelare försöker fuska.

Beslutet att blåsa eller inte måste tas ögonblickligen och det verkar som filmandet har blivit en accepterad del av fotbollen, att det är något som tillhör sporten, i vissa länder mer än andra. När man hör förbundskaptener och experter prata om det så säger de oftast saker som “han förstärker självklart fallet när han känner kroppskontakt”. När blev det så självklart att förstärka fall och ramla ihop trots att man inte behöver göra det?

Nästan alla andra sporter har en helt annan fair-play på planen än fotboll och jag vet inte om fotbollsfamiljen är nöjd med det eller tycker det är bra som det är men när en spelare filmat till sig en straff som döms felaktigt hamnar nästan alltid allt fokus på domaren som ska hudflängas av press, tyckare, supportar och hela fadderullan medans den fuskande spelaren klarar sig undan. Och när det gått så långt att ingen skuldbelägger den riktige fuskaren då hans handlingar ses som något som tillhör spelet är det nånting som är fel och behöver åtgärdas.

Så vad ska man göra? Detta är ju knappast något som kommer ändras snabbt. Det har blivit en kultur inom fotbollen att falla lätt och filma och Fifa borde kräva att varje land arbetar aktivt från grunden med att få bort det redan i unga år, spelarna måste lära sig att det inte är något som hör hemma inom fotbollen. Förhoppningsvis har då denna fuskande attityd försvunnit alltmer när kommande generationer av spelare tar över. Men kommer det bli så? Högst tveksamt, men man kan ju alltid hoppas.

För övrigt kommer vi ha en VM-bloggare som rapporterar direkt från Brasilien på Sydnärkenytt. Daniel Lindström, som jag skrev en artikel om tidigare i veckan. Ska bli spännande att läsa vad han knåpar ihop!

2014-06-15 13:24
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.