24 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

En egen idrottsgala i Kumla skulle vara kul

Lisa Nordén blev kvällens stora vinnare när den årliga Idrottsgalan gick av stapeln i Globen. Hon tog storslam genom att vinna kategorierna Årets kvinnliga idrottare, Årets prestation och kvällen avslutades även med att hon vann prestigefyllda Jerringpriset, det 34:e i ordningen. Sedan tidigare har hon även vunnit Bragdguldet. Det är inte alltid lätt att tippa rätt vinnare på Jerringpriset, ty många skrällar har det varit genom åren, exempelvis ifjol när “hästfolket” kampanjade fram Rolf-Göran Bengtsson till seger.

Nordén var dock ett väntat val, jag trodde hon eller Zlatan skulle ta det innan, Zlatan fick nöja sig med en tredjeplats. På andra plats kom silvermedaljören från OS Sara Algotsson Ostholt (Har alla som håller på med hästsport dubbelnamn?). Lite underligt att inte Juniorkronorna i hockey tack vare sitt guld kom före henne kan jag tycka, men hockeyspelare och lag får väldigt sällan den uppskattning de förtjänar vid såna här tillfällen, så förvånande var det knappast. Har en känsla av att ridfolket ställer upp och stöttar de sina på ett helt annat sätt vid såna här tillställningar.

Överlag så dominerar kvinnorna stort i statistiken för vinnare av Jerringpriset. Vid de 22 senaste tillfällena har kvinnor vunnit 16 av dem, bland annat tack vare skidskytten Magdalena Forsberg som vann fyra gånger kring millenieskiftet, en idrottare som verkligen “gick hem i stugorna”. Lisa Nordén fick alltså ränna upp och ner från scenen och hålla segertal, men hon klarade det bra och förklarade bland annat hur det var förra året på Idrottsgalan när någon efteråt kom fram och frågade henne vad triathlon var för nåt egentligen? Till i år visste nog alla som var i Globen vad triathlon var.

Galan i övrigt var småtrevlig att titta på, det var ingen av de bättre jag sett, men det hör liksom till en idrottsgala att det ska vara skämt ingen skrattar åt och tacktal som man glömt tio sekunder efter. Peter “Foppa” Forsberg var kung som prisutdelare, men Anders Timells topp-10 lista var ganska obegriplig. Pia Sundhage sjöng naturligtvis när hon fick chansen. Och jag älskar bilderna när Fredrik Reinfeldt flyger upp och tokjublar omgiven av tysklands alla höjdare, som vissa sneglar mot honom med irriterad min, efter sveriges 4-4 kvittering borta mot Tyskland.

2012 var annars året som främst utmärkte sig för att det var året då många magnifika sportprofiler la av snarare än att det var året då många stora idrottsprestationer utfördes. Såg ni klippet där de som lagt av hyllades? Det var inga dåliga lirare, exempelvis Niklas Lidström, Anja Pärson, Sjukamps-Carolina, och Christian Olsson. Överlag var 2012 ett ganska svagt idrottsår, och för tillfället har Sverige inte lika många stora idrottsprofiler som vi haft de senaste åren.

September är en grym artist som jag inte tröttnar på se uppträda, men Plura har jag sedan länge tröttnat på, karln dyker ju upp precis överallt! Det pinsammaste gala-ögonblicket var nog ändå när Lotta Lundgren, från programmet Historieätarna, skulle presentera Årets manliga idrottare. Det var helt knäpptyst när hon drog det ena “skämtet” efter det andra, eller vad man ska kalla det, från scenen inför nomineringarna, hon fick verkligen inte till det!

Avslutningsvis kom jag att tänka på en sak som vore riktigt skoj att få uppleva. En Kumla-gala gällande idrottsprestationer. Vi är ingen stor kommun, men det finns ändå en hel del lag och utövare som gör riktigt bra ifrån sig som kommer från denna lilla stad, så nog skulle det funka med en idrottsgala i Kumla!

2013-01-14 23:00
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former Eftersnack med löprunda Derby i 100 minuter I år kommer Indianguldet AIK vinner! Vilken bragd Olsson! Fasth inspirerar Ut med brottningen Publiken sviker Kumla Gala i Kumla? Idoler som vuxen?
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.