Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Det blir inget guld i år heller

Det blir en repris på förra årets final mellan Indianerna och Vetlanda alltså. Jag är säker på att Indianerna står upp bättre denna gång, men jag är tyvärr lika säker på att Vetlanda tar guldet. Fjolårets final slutade med vinst för smålänningarna med sammanlagt 27 poäng. De vann i Sannahed med 43-46 och de segrade på hemmaplan i Vetlanda med 57-33. Värt att notera är ju att Indianerna tråkigt nog saknade skadade Iversen i finalen och fick ta in ersättaren Jurica Pavlic som floppade. Nu hade det inte räckt till nåt guld även om Iversen varit med, men siffrorna hade inte blivit så stora.

Vetlanda däremot var skadefria och om ni tycker de har bra lag i år, kolla på den här startsjuan de hade ifjol i finalen: Tai Woffinden, Emil Sayfutdinov, Jaroslaw Hampel, Bartozs Zmarzlik, Thomas H Jonasson, David Ruud, Jacob Thorsell. En helt sinnessjuk stark uppställning, Masarna och Rospiggarna hade inte så dåliga lag de heller under sin storhetstid, men den här Vetlanda-uppställningen tar nog ändå priset som tidernas bästa. I år kan Indianerna (förhoppningsvis låt inte nånting hända!) mönstra ett ordinarie lag och ett starkare sådant än ifjol.

Antonio Lindbäck har höjt sig flera klasser sen 2014, likaså har Joel Andersson gjort, hans utveckling just nu pekar spikrakt uppåt. Joel är utan tvekan den största talangen Indianerna fått fram sedan Fredrik Lindgren slog igenom i början av 2000-talet. Mikkel B Jensen är ett minst lika starkt alternativ på reserven som fjolårets Mikael Max och Scott Nicholls. Niels-Kristian Iversen har dock inte riktigt nått upp till samma nivå som ifjol, vare sig i serien eller GP. En koll i seriens snittliga visar ändå att han är på 10:e plats så han har inte gjort någon dålig säsong, men kraven på Iversen är höga och han måste köra på topp i finalen och matcha Sayfutdinov/Woffinden/Zmarzlik.

Piotr Protasiewicz är alltid bra för Indianerna i serien, så även i år och veteranpolacken från Zielona Gora är på tredje plats i seriens snittliga. Att Pepe inte når upp till samma höga standard i slutspel är dock ett välkänt fenomen. Han kan göra bra matcher där med, men bottennappen är betydligt fler än i serien. För att guldet ska hamna i Kumla måste Pepe köra på sin “normala serienivå” i båda matcher. Ett annat byte Indianerna gjort från ifjol är fått in Laguta istället för Bjerre. Två förare som presterar på liknande nivå.

Toppar seriens snittliga gör Vetlandas Emil Sayfutdinov, som förmodligen är världens bäste just nu, trist vi inte får se honom i GP. Tillsammans med lagkamraterna Woffinden och Zmarzlik utgör han nog konstellationen världens tre bästa förare just nu. Ska Indianerna ha minsta chans bärga guldet tror jag det krävs att de vinner hemmamatchen med minst 12 poäng. Men jag har svårt att se hur de ska kunna rycka åt sig en sån ledning när Vetlanda kan toppa in Sayfutdinov, Woffinden, Zmarzlik när/om de hamnar i ett underläge med sex poäng. Därtill är Sannahed en bana alla kan köra på, det är annorlunda med Vetlandas bana.

Denna skräckfyllda oval där jag bevittnat flertalet överkörningar. I serien i år blev det 59-31, den matchen kan vi dock dra ett streck över då Indianerna knappt hade lag att ställa upp med. Starterna i Vetlanda är väldigt avgörande och kommer du inte iväg bra där är chansen liten att ta sig om och det jobbiga är att det nästan alltid är hemmaförarna som kommer bäst iväg. Att det är en bana som bjuder på skittråkig speedway år efter år är en helt annan sak, Vetlanda har valt att prioritera bort underhållningsvärdet för publiken till förmån för att göra en bana som hemmalaget kan dra största möjliga nytta av.

Jag skulle inte önska att Indianerna gjorde detsamma även om det innebar att man blev än mer konkurrenskraftiga, speedway handlar om underhållning och det bjuds man på i Sannahed, men väldigt sällan i Vetlanda. Indianerna kan dock slå till med bra resultat i Vetlanda, 2014 i serien föll man “bara” med åtta poäng och 2013 gick man faktiskt och vann. Det laget Vetlanda hade då var dock inget kanongäng som i år, men ändå. Bland annat körde Mikkel B Jensen i Vetlanda den matchen och plockade futtiga en poäng på tre heat. Emil Sayfutdinov gjorde ett av sina få framträdanden i Indianerna och plockade åtta poäng på fem heat.

2012 möttes lagen i semifinal och Indianerna skaffade sig ett bra utgångsläge genom hemmavinst 50-40, men sen blev man mosade i returen i Vetlanda som vann med 58-32. Nåt som man måste imponeras av i Vetlanda är förutom deras vinnarkultur, förmågan att i stort sett alltid få ut det bästa av sina förare, oavsett om det handlar om etablerade stjärnor, förare i mellanskiktet eller yngre förmågor. Indianerna har ett starkt lag, men här möter de sina övermän. Mitt tips är att Vetlanda vinner med sammanlagt 10-15 poäng. Jag hoppas att jag har helt fel och är det så att Indianerna vinner guldet lovar jag att krypa runt Sannahed.

2015-09-11 11:27
Trannelkröjb
Speedwayovalen eller samhället?
2015-09-11 14:40
Trannelkröjb
Speedwayovalen eller samhället?
2015-09-11 14:40
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.