Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vägen till stjärnorna är inte alltid spikrak

Efter att äntligen ha kommit överrens har nu NHL hockeyn så sakteliga rullat igång sedan nån månad tillbaka. Säsongen blir inte alls lika lång som vanligt, utan de 82 grundseriematcherna är utbytta mot 48. Det kvittar för min del, känns bara skönt att de börjat spela för ett tag såg det mörkt ut och det verkade inte bli något spel alls när ligan och spelarfacket inte kom överrens om lönerna.När jag var yngre kändes all möjlig sport intressant och spännande, men ju äldre man blivit har denna nyfikenhet försvunnit alltmer.

NHL (National Hockey League) känns dock fortfarande spännande, magiskt och myomsfullt. Det är en liga som har så mycket historia, traditioner och statistik och vårdar alla dessa ting så ömt. Att gå in på text tv och smyga fram nattens NHL-resultat är alltid bland det första jag gör på morgonen. Och vill man ha lite utförligare info är det bara gå in på den superproffsiga sidan nhl.com - där kan man om man vill se varje mål från nattens matcher, med kommentatorer därtill och ur en mängd olika vinklar.

Från ingenstans denna säsong har svenske målvakten Viktor Fasth kommit och slagit igenom med dunder och brak. Vi hockeyintresserade svenskar visste naturligtvis vem Fasth var, men för publiken i NHL var den 30-årige svensken en helt okänd prick. Nu vet dock alla i NHL vem den Kalix-födde Fasth är, han har startat säsongen med åtta raka segrar i Anaheim Migthy Ducks och är bara en seger från att tangera alla tiders rekord för en rookie-målvakt i NHL. Säsongen 2002/03 inledde Chicagos målvakt Ray Emery sin karriär i NHL med nio raka segrar, det är ett rekord som stått sig dess, men Fasth har alltså inlett säsongen fullständigt briljant och har nu chansen att slå rekordet.

Natten till tisdag spelar Anaheim hemma mot bottenlaget Columbus Blue Jackets, vinner man den matchen (av allt att döma med Fasth i kassen) så är rekordet tangerat. Det som är extra kul med Viktor Fasths framgångar är att hans väg till stjärnorna har varit långtifrån spikrak. Han har aldrig varit den där spelaren vars framtid låg utstakad mot stjärnorna utan vid 25 års ålder spelade Fasth fortfarande hockey i division 1. När han var 28 spelade han i Allsvenskan. Det var först 2010 han fick sitt ordentliga genombrott, värvades till AIK, blev snabbt Elitseriens bästa målvakt och tog över förstaspaden i Tre Kronor, och erbjöds NHL-kontrakt..

Viktor Fasth är ett lysande exempel på att du inte behöver vara bäst i unga år för att lyckas. Hårt arbete, tro på sig själv och förmåga att ta chansen när den dyker upp funkar det med. Fasth har dock inte halkat in på nåt bananskal i världens bästa liga, han har varit otroligt bra nu ett par säsonger iföljd och blev exempelvis utsedd till mest värdefulle spelare (MVP) i hela VM 2011. Trots att Viktor Fasth är 30 år känns det som hans karriär bara börjat, det är inte ovanligt att målvakter fortfarande är framgångsrika i 40-års åldern i NHL. Inspirationskällan Viktor Fasth hinner nog slå flera rekord. Men han får gärna börja redan inatt.

2013-02-17 23:00
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.