Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

En kämpande fågel på rygg

Sena kvällspromenader med hunden behaglig sommartid är en favorit. Vi traskar på runt ödsliga gator utan stress och vill han ta en vilopaus på nån gräsplätt sätter jag mig ner och gör detsamma. Nu hade klockan hunnit passera midnatt, fredag hade blivit lördag, när vi rundade ett hörn och befann oss vid baksidan av en byggnad.

20-30 meter bort i mitt vänstra synfält blev jag då snabbt varse om att det var nåt som rörde sig. En fågel var det som låg på marken och sprattlade. Finns det nånting som gör mig extra blödig är det djur som far illa och detta var inget undantag.

Det var en fiskmås som låg på rygg, eller stundtals på sidan, och inte kunde resa sig upp och absolut inte flyga iväg. På bröstet hade fågeln ett märke av blod och det är väl ingen alltför vågad gissning att en katt tagit den och sen lämnat den till sitt lidande.

Jag kände mig hjälplös samtidigt som jag så gärna ville hjälpa den och satte mig ner några meter från den. Nån gång kraxade den till men i övrigt var den tyst, och flera gånger reste den sitt huvud och tittade rakt på mig, höll kvar blicken några extra sekunder, innan den försiktigt la sig ner igen och andades tungt.

Efter 20 minuter lämnade jag fågeln med orden “nu får du vila i lugn och ro så ses vi imorgon”. Hunden såg att mitt sinnesmod förändrats och tröstade, hundar är otroliga på att känna av människors stämning.

Vi traskade iväg den bit som var kvar hemåt och det första jag tänkte på när jag vaknade idag var min kompis fågeln. Låg den kvar? Levde den? Hade den flugit iväg? Efter frukost tog jag cykeln dit för att kolla.

Till min glädje så verkade den nu må lite bättre. Fågeln hade förflyttat sig tiotalet meter och satt nu upp, under skuggan på en bil. Det syntes tydligt att vingen var skadad, men den kanske läker och fågeln får en andra chans?

Den såg i alla fall kryare ut och kanske kände den igen mig när jag kom på återbesök

2020-06-27 12:53
bi
Hoppas att den stackars måsen klarade sig. Du kunde ju inte ha gjort något mer. Den måste känt av din medkänsla, som kanske fick måsen att inte ge upp! Vem vet ... Jag hade heller inte bara kunnat gå förbi ..
2020-06-27 18:14
Anders Björk
Det vore trevligt om det var så Birgitta! Åkte förbi ytterligare några timmar senare och då var fågeln borta. Kollade under bilen där den satt i skuggan på morgonen, men inte där heller. Förhoppningsvis hade den skuttat iväg till en trädgård och är snart kurerad för att flyga igen.
2020-06-27 20:34
BI
Verkar som om den klarade sig.
2020-06-28 23:36
bi
Hoppas att den stackars måsen klarade sig. Du kunde ju inte ha gjort något mer. Den måste känt av din medkänsla, som kanske fick måsen att inte ge upp! Vem vet ... Jag hade heller inte bara kunnat gå förbi ..
2020-06-27 18:14
Anders Björk
Det vore trevligt om det var så Birgitta! Åkte förbi ytterligare några timmar senare och då var fågeln borta. Kollade under bilen där den satt i skuggan på morgonen, men inte där heller. Förhoppningsvis hade den skuttat iväg till en trädgård och är snart kurerad för att flyga igen.
2020-06-27 20:34
BI
Verkar som om den klarade sig.
2020-06-28 23:36
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.