Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Att vara nära men aldrig lyckas

Det är likadant på de flesta stora mästerskapen, speciellt OS. Svenskar radar upp silver och bronsmedaljer men har förtvivlat svårt att ta guld. Och ju fler medaljer som bärgas, av sorten icke guld, i kombination med rubriker som “Silveryra” och “Medaljfesten”, ju mer brukar min irritation i tv-soffan stiga.

Det är klart man gjort en väldigt bra prestation om man tar en medalj på exempelvis ett OS eller i ett Skid VM. Men jag har svårt för att glädjas över medaljer som inte är guld. Second place is first loser.

Speciellt om andra och tredjeplatserna kommer i en våldsam majoritet jämfört med förstaplatser. Då kan det kännas rent outhärdligt! Att vara nära så ofta, men ändå inte nå fram. Men nu ska jag sluta tjura om historien upprepar sig vid fler mästerskap (vilket säkerligen lär bli fallet).

Jag har nämligen funnit den ultimate “nära men vinner aldrig personen” - mig själv!

Ta det här med kompiscupen i innebandy som jag anordnar en gång varje år. Bjuder in vänner och bekanta och lottar ihop fem lag. Fyra lag går till slutspel och ett åker ur i gruppen.I slutspelet väntar semifinal och final. Varenda år har jag varit med i minst semifinal. Men inte ett enda år har jag varit med och vunnit. Inte en enda gång på de tolv år cupen anordnats!

Nu har det gått så långt att jag känner mig besegrad på förhand när det drar ihop sig till slutspel. Matcherna i gruppen är en sak, där kan det gå bra. Men när det väl börjar gälla nåt fryser jag till is, viker ner mig och drar med mig resten av laget ner i avgrunden.

2016 års upplaga anordnades för nån vecka sen och det var precis likadant som vanligt. Mitt lag tog sig tvärsäkert till slutspel utan att förlora en enda av de fyra gruppspelmatcherna för att i semifinal få storstryk med 4-0. Första baklängesmålet var helt oförklarligt egentligen. En boll bakom mål som via två, tre konstiga studsar på ben helt plötsligt hamnade i vårt mål.

Det var mycket tid kvar, men jag förstod att det var kört redan då.

De högre makterna ville inte se mig vinna i år heller. Min oförmåga att vinna smittar av sig på övriga med. Inte nog att alla suckar när de hamnar i mitt lag, utan många blir automatiskt sämre med. En lagkamrat som jag hade i år hade vunnit skytteligan två år i rad och fortsatte måla i år - i gruppen!

När det sen blev slutspel träffade han precis allt utom målet. Normalt sett gör han mål med förbundna ögon - Nu hade inte ens ett fotbollsmål varit stort nog.

Även i pingisen ( jag spelar aktivt) känns det som jag alltid viker ner mig. Visst, jag kan spela bra och vinna matcher, är inte helt oduglig och vinner klart mer än jag förlorar. Men handlar det om en viktig utslagsmatch förlorar jag alltid nu för tiden och når aldrig ända fram.

Poker är en annat exempel. Inte för det är en sport, men ändå. Ofta är jag med och hugger långt där framme. Lika ofta åker jag ut och hamnar på en “hedrande” andra eller tredjeplats. Vinner gör jag i stort sett aldrig. Det enda där jag fortfarande har kvar vinnarkänslan är bordshockey och fia med knuff - jävlar vad svårslagen jag är i fia med knuff!

Jag kommer att fortsätta anordna min innebandycup varje år. Lika säker som jag känner mig på det, lika säkert känns det också att jag aldrig kommer att vinna den.

Så sorry till er drabbade som lottas ihop med mig.

Med detta i åtanke ska jag nästa gång en svensk kammar hem ytterligare ett “underbart” silver inte slänga mig på tangentbordet för att förklara mitt förakt mot att vi aldrig vinner.

Utan istället gå och ta mig själv en titt i spegeln.

2016-12-23 14:30
Dilan
Jag har väntat på just denna insikt. Kul!
2016-12-27 10:00
Dilan
Jag har väntat på just denna insikt. Kul!
2016-12-27 10:00
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.