Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Piraterna hycklar

och hackar på Pepe

Det blev som det alltid blir när Indianerna i tisdags mötte Piraterna. Tufft, jämnt, dramatiskt och heta känslor. Precis som vi i publiken vill ha det. Nu har inte jag sett alla matcher som alla lag kört under säsongen, men det känns tveksamt om det varit någon mer högklassig än denna.

Matchens karaktär påminde väldigt mycket om finalen 2011 lagen mellan. Indianerna urstarka till en början och Piraterna såg konfunderade ut. Sen hittade Piraterna flytet, rätta inställningarna, gjorde några lyckade toppningar och hade en vass toppduo som dominerade och vips så var matchbilden vänd.

Det som dominerade efterhandssnacket var dock inte matchens resultat utan Piraternas attack mot Piotr Protasiewicz. Det var i det 15:e heatet han blev anklagad för att ha kört fult och vårdslöst när han tog sig förbi Greg Hancock. Visst var det tufft kört av Pepe, men fult? Knappast!

Det börjar bli tjatigt att höra Piraternas lagledare Stefan Anderssons gnäll på Pepe i match efter match, år efter år. Han gillar verkligen inte Pepe och gör ingenting för att dölja det. Visst kan man kritisera en förare om man känner att man har fog för det, men Stefan Andersson är lite för hemmablind i sina uttalanden för att man ska ta honom på allvar.

Jag tror knappast han tyckt det varit så fruktansvärt ful körning om det varit Greg Hancock det handlat om i hans lag. Då hade det hetat att det var en tuff men snygg omkörning, det vågar jag lova. En av de värsta ramningarna på speedwaybana jag sett var när Piraternas Pawlicki körde över Ryan Sullivan bakifrån i finalen 2011. Sullivan skadades och missade finalen, hade han inte gjort det hade Indianerna vunnit guld.

Om jag inte minns helt fel tyckte Stefan Andersson att det var “sånt som kan hända” på en speedwaybana. En sak är säker. Det hade han inte tyckt om det var Piotr Protasiewicz som kört som Pawlicki. Annars gillar jag Stefan Andersson, han känns som en lagledare som är väldigt bra på att få ihop laget och få alla att köra för varandra. Och just det är en lagledares främsta uppgift.

Under onsdagskvällen tog jag en löprunda ute på landet. Vädret kunde inte bli bättre, så det var otroligt skönt att springa. Jag tycker om att ta bilen och åka ut ett par mil på vischan när jag ska springa. Vissa trivs bättre att köra samma löprunda gång efter gång, men det är inget för mig. Jag vill helst springa på nya vägar varje gång och jag älskar känslan av att inte veta vad som döljer sig bakom nästa krön.

Löpdojorna är bland det första jag packar ner om jag ska iväg på semester. Att ge sig ut på en springtur i fint väder i en stad vars gator man inte känner till och inte vet var de leder, det är en riktig frihetskänsla, Sen är ju det där med kondition en färskvara och visst är det trevligare springa om den är bra än mindre bra. Min just nu är mer åt det senare alternativet, men den känns ändå på uppåtgående.

På fredag spelar Sverige en otroligt viktig VM-kval match borta mot Österrike. Vinner vi den matchen ser det riktigt bra ut, förlorar vi däremot kan det bli knepigt att ens bli tvåa i gruppen och få kvala. Jag håller alla tummar jag kan för Sverige eftersom VM 2014 går i Brasilien och det är ett mästerskap jag gärna skulle besöka om Sverige tar sig dit.

Senast VM gick i Brasilien var 1950. Hemmanationen var då jättefavoriter att ta guldet men föll i en avgörande match mot Uruguay med 2-1 inför 200 000 (!) åskådare på Maracana-stadion. Landsorg utbröt därefter i Brasilien. Sverige slutade på tredje plats trots att proffs som Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niels Liedholm inte tilläts delta av svenska fotbollsförbundet. Tips inför fredagen blir 1-1, målskytt för Sverige? Zlatan förstås.

2013-06-06 13:16
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.