Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Det här med att lära sig nya ord

I veckan såg jag en dokumentär gjord av BBC. Den alltid sevärde journalisten Louis Theroux besökte denna gång ett jättelikt häkte i Miami under en tid. Det var djungelns lag för de intagna som bodde ihop i trånga celler med våldet alltid närvarande.

Ett rent helvete skulle många kalla det, och en och annan gjorde också det.

Hur som haver, en av de intervjuade framstod som själva urtypen för en fängelsekund. Han hade guldfärgade tänder, bandana på huvudet och armarna fyllda av tatueringar. Men plötsligt mitt i allt prat om brott, dödande, gängrivalitet, fängelsevardag och annat dystert så förändrades hans ansiktsuttryck.

Totalt.

Det gick från hårt och elakt till sorgset och drömmande

Theroux hade fått fram att internen gillade att skriva, och han utvecklade sitt språk genom att träna in två nya ord att lära sig varje dag. Ord som han sedan försökte applicera i sina texter. För en kort stund kände jag igen mig i fången.

Ty, även jag har testat detta med att utveckla språket genom att lära mig nya ord under året. I ärlighetens namn har det gått sådär. Visst, jag har klämt in ord som pugilist, pamflett och tirader i några texter. Men efter bara ett par veckor rann det ut i sanden.

Nu när jag knappar in på telefonen, där de “nya” orden och dess betydelse finns sparade, och korsförhör mig själv har jag redan glömt vad vartannat ord betyder. Predikament? Ampra? Plausibel? Nä, utan att tjuvkolla står det still.

Att använda “svåra” ord kanske ändock inte är något som per automatik betyder att texten blir bättre. Jag tog upp denna sak med Litzén under året och påtalade att jag försökte lära mig lite nytt.

Han välkomnade initiativet, men fastslog också att det sällan finns anledning att krångla till texten utan att det bästa är att skriva så att alla förstår. Han har naturligtvis rätt.

Men ändock, jag ska försöka återuppta min hastigt avslutade självutbildning genom att börja med ett nytt ord om dagen från och med nu. Det skadar inte att ha med sig i verktygslådan. Det får inte bli för prosaiskt. Heller inte för odechiffrerbart.

2020-12-13 17:47
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.