Logotyp Sydnärkenytt
19 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tidernas derby glöms

inte i första taget

Trots att jag inte håller på något av lagen så är måndagens derby mellan ÖSK och Degerfors en match som ska bli väldigt intressant att följa. Det var ett bra tag sen dessa båda lag möttes i en seriematch, men nu blir det av och jag ser fram emot att besöka Behrn Arena och njuta av tillställningen som neutral åskådare. ÖSK får självklart gälla som storfavoriter, de har en klart bättre och bredare trupp och spelar dessutom på hemmaplan, men ett derby är ett derby och det mesta brukar kunna hända i såna matcher.

Ett lysande exempel är drabbningen 1993 på Stora Valla i Degerfors. Laget i rödvitt hade sensationellt tagit klivet upp i Allsvenskan året innan, ÖSK var redan där och hade här under ett par år ett riktigt bra lag. Jag var 13 år och var på plats. Det är väl inte direkt många matcher tjugo år bak i tiden man minns, men den här glömmer jag nog aldrig.

Degerfors skyttekung och hemmason Ulf “Mål-Otto” Ottosson satsade i andra halvlek våldsamt i en närkamp med örebroaren Lars Zetterlund. Det blev ett motlägg som slutade med att Mål-Otto låg och vred sig i gräset med brutet ben och en publik i uppror som inte förstod varför Zetterlund inte visades ut. Jag var där med farsan, vi stod omgivna av mängder av uppretade degerforsare på läktaren och farsan visade prov på sin fantastiska tajming när han hävde ur sig om Mål-Otto att “det var helt och hållet hans eget fel”. Det var väl inte den bästa kommentaren att släppa i det läget och jag trodde för några ögonblick att farsan skulle göra “Mål-Otto” sällskap och bli utburen på bår från Stora Valla, men han klarade sig helskinnad därifrån.

Mål-Ottos ersättare Leif Olsson var bara på planen i nån minut innan han ville utkräva hämnd och våldsamt sparkade ner Zetterlund. Olsson fick rött kort och hemmapubliken blev om möjligt än mer uppretad. Den skulle dock få jubla för med tio minuter kvar av ordinarie tid gjorde Krister “Hårding” Eriksson 1-0 (varför hade var och varannan spelare på den tiden smeknamn, när inga har det nu?) och Degerfors gick mot en otroligt viktig seger. Bredvid mig stod en något berusad hemmasupporter och viftade med sin tipslapp där det stod att han tippat 100 kronor på att Degerfors skulle vinna med just 1-0.

Matchtiden tickade förbi 90 minuter, upp mot 93, 94, 95, 96 och buropen bara ökade på Stora Valla. Varför blåste aldrig domaren av? undrade alla degerforsare. Situationen när Mål-Otto bröt benet hade dragit ut på tiden och det var därför domaren lagt till så mycket, men det verkade inte hemmasupportrarna ha någon förståelse för. Visselorkanen ökade för varje minut som spelet fortsatte. I den 100:e minuten (!) kom också kallduschen när ÖSK lyckades kvittera. Det blev matchens sista spark för alldeles därefter blåste domaren av. Minns jag rätt fick mannen med visselpipan poliseskort från arenan för att undkomma vansinniga hemmasupportrar som ville säga honom ett och annat efter matchen.

Så het tror jag knappast måndagens batalj mellan lagen kommer bli. Men mycket känslor tror och hoppas jag på. Degerfors tränare Jonas Lindskog ser fram emot derbyt och säger så här om ÖSK inför matchen. “De har en stark trupp, stark organisation och bra ekonomi och det vore väl nästan att betrakta som ett fiasko om de inte tog klivet tillbaka till Allsvenskans”.

Ett fiasko tycker jag knappast det är om så blir fallet, så bra är inte ÖSK och så dålig är inte Superettan. Men visst har laget en bra chans. Jag håller dock mina tummar för Degerfors i denna match, kanske är det deras tur att kvittera på bortaplan i den 100:e minuten.

Se klipp från derbyt -93 HÄR

2013-05-13 0:13
Rudan
En vidrig match å domarinsats å en märklig krönika - orkar inte tjafsa men råkade goigla
2019-09-12 19:29
Rudan
En vidrig match å domarinsats å en märklig krönika - orkar inte tjafsa men råkade goigla
2019-09-12 19:29
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former Eftersnack med löprunda Derby i 100 minuter I år kommer Indianguldet AIK vinner!
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.