Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Årets bästa film är redan här

Jag brukar inte ge mig på att skriva om filmer i min krönikespalt. Men denna gång kan jag inte låta bli då jag på Folkets Hus i Kumla ikväll såg en fantastiskt sevärd film med namnet The Banshees of Inisherin. 

Den förtjänade definitivt fler än de tiotalet besökare som var på plats. 

The Banshees of Inisherin utspelar sig 1923 på en liten ö utanför Irlands fastland. Här bor vännerna Padraic (Colin Farell) och Colm (Brendan Gleeson) vars kamratskap sträcker sig en herrans massa år bak i tiden.

Men så plötsligt en dag förändras allt. 

Padraic har inte gjort något fel, men Colm får ändå för sig att han inte vill ha någon kontakt längre. Han har tröttnat på Pardraics intetsägande svada och bristande intellekt. “Igår satt du i två timmar och pratade om skiten från din åsna”, blänger Colm trött och nedvärderande på sin gamle parhäst. 

Stackars Padraic som är en hygglig och enkel prick förstår ingenting och funderar på om Colm blivit deprimerad. För inte kan man bara sådär från ingenstans komma på att man inte vill umgås med en nära gammal vän längre?

Ön är liten så det är ofrånkomligt att de trots Colms avståndstagande stöter på varann var och varannan dag ändå. Framförallt på byns pub där merparten av deras tidigare umgänge verkar spenderats. 

Padraic har ingen annan nära manlig vän. Han blir förtvivlad över utvecklingen och kan inte lämna Colm ifred som till slut hotar med att han kommer klippa av ett finger för varje tillfälle som Padraic tilltalar honom framöver. 

Sina egna fingrar alltså, inte Padraics. 

Hittar de tillbaka till sin vänskap? Får Colm ha sina fingrar ifred? Den som ser filmen får se. Här har tillräckligt avslöjats alla fall. The Banshees of Inisherin är lika sorglig och rolig som den är vacker och välspelad. 

Filmen har fått nio Oscars-nomineringar och kvalificerar sig absolut bland de fem bästa jag nånsin sett. Troligen den bästa sett över de senaste tre åren. Det är så långt bak i tiden mitt minne för film sträcker sig. 

Gå och se detta mästerverk. 

2023-02-23 23:02
Frasse
Var också där!Instämmer i ovanstående.Tycker det är synd att inte fler var på plats.Har även tidigare upplevt att Kumlaborna inte är intresserade eller nyfikna på ”kvalitetsfilmer ”.
2023-02-24 11:57
Frasse
Var också där!Instämmer i ovanstående.Tycker det är synd att inte fler var på plats.Har även tidigare upplevt att Kumlaborna inte är intresserade eller nyfikna på ”kvalitetsfilmer ”.
2023-02-24 11:57
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Stockholmarna helt borta i år En roligare säsong väntar Indianfansen Miltons genombrott har kommit Janne tappade det fullständigt Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten”
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla