Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Ett stort genombrott för skidskytte

OS går mot sitt slut, för Sveriges del har det varit både upp och nedgångar, men sex guld är bra! Det har varit skönt att ha en hyfsat sansad tv-studio med, minns med fasa hur SVT försökte hjärntvätta tittarna var och varannan minut förra Vinter-OS med orden, “tidernas bästa olympiska spel för Sverige”.

Det blev rent olidligt att höra propagandan, speciellt som den inte stämde. I Sotji 2014 togs 15 medaljer (tolv än så länge 2018), men “bara” två av medaljerna då var guld och sju silver. I år har det varit bättre fördelning med sex guld och sex silver. Och i medaljligan ligger vi sexa, mot en fjortondeplats 2014.

Så de som höll på och tjatade om “tidernas bästa olympiska spel för Sverige” verkar inte fattat att det är guldmedaljen som räknas främst.

Av de sex guld Sverige tagit i Pyongchang sticker alla ut på sitt sätt och ett par av dem lär bli riktiga klassiker. Det började första dagen när Kalla knäckte Björgen på masstart i 15 km. Därefter dubbla guld i slalom för Hansdotter och Myhrer, riktigt kul och oväntat. Förvisso har båda varit med kring toppen länge, men vinsterna har varit lätträknade så det här var de värda!

Stina Nilssons guld i sprinten var väntat, men ändå skönt att hon klarade av pressen efter att ha misslyckats på förra årets VM som favorit. Två guld kvar och jag har sparat det bästa till sist, skidskyttarna! Vilket genombrott de fått här på OS, och det var nog inte många som såg det komma inför tävlingarna.

Speciellt Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har slagit igenom med dunder och brak båda två. Vilka hjältar! Vilket genombrott! Vilka framtida stjärnor! Hanna Öberg startade med ett oväntat individuellt guld och följde upp det med att föra Sverige till silver på stafetten efter en ruskig sista sträcka.

Sebastian gjorde tvärtom, tog ett individuellt silver och var sen med och fixade ett bragdartat guld till Sverige i stafetten. Skidskytte är verkligen en suverän tv-sport. Det kan svänga så snabbt och och spänningen när de står på skjutvallen går att ta på. Utan tvivel är den en av mina favoritsporter att kolla på, kanske till och med den absoluta favoriten!

Även om det varit ett bra OS finns det en del besvikelser. Slopestyle är en sport jag inte har järnkoll på, men lyssnar man på dem som vet mer så har vi haft flera guldkandidater flera OS i rad. Lik förbannat så är det aldrig nån som är ens nära en medalj, vare sig på detta OS eller tidigare. Dåligt!

Hockeyuttåget mot Tyskland i kvarten är naturligtvis inget att vara stolt över, men samtidigt hade jag svårt att få igång några större känslor för hockeyn under hela turneringen när de bästa saknades. Att sen Tyskland slog ut även Kanada i semin visar väl att det inte var ett sånt superfiasko som många tyckte.

Hoppas de slår OAR i finalen med!

De svenska herrskidåkarna har inte heller gjort någon glad under OS, helt utan medaljer. Speciellt den stackars Calle Halfvarsson som alltid är sämst när det gäller och är han inte sjuk åker han omkull, går in i väggen, ger upp, eller gör horribla taktiska misstag, ja ni fattar, han lyckas aldrig få till det.

Hellner och Richardsson har gjort det godkänt tycker jag, men det behövs verkligen en generationsväxling bland herrarna. Ge resurserna och förtroendet till de yngre underifrån. Det kommer säkerligen innebära (MINST) ett kommande VM där vi inte har mycket att hämta, men alternativet att fortsätta harva med Halfvarsson, Richardsson och Hellner känns inte så hett.

Curligen måste nämnas med, en otrolig tv-sport tycker vissa har jag märkt på sociala medier. Jag är inte lika frälst, tycker det är segt och tar för lång tid mellan det händer nåt. Men visst är det fascinerande när det drar ihop sig till de sista stenarna. Synd dock på herrarnas förlust i finalen idag, Niklas Edin har varit säkerheten själv tidigare, men idag gick han inte alls att känna igen och kändes mer som en säkerhetsrisk. Måste varit hans sämsta match på länge.

Imorgon söndag är sista OS-dagen och vad vore bättre än att sluta där vi började med ett OS-guld för Charlotte Kalla. Först spelar damerna final i curling runt kl 01:00 och tidigt söndag morgon avgörs damernas 30 km.

Heja Kalla, heja Sverige!

2018-02-24 18:24
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.