Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Svensk i final mot kinesisk maskin vid VM i pingis

En grym idrottsprestation genomfördes under lördag kväll i Budapest. Mattias Falck besegrade sydkoreanen Jae-Hyun med 4-3 i set och blev därmed klar för VM-final i singel i världssporten pingis.

Att det var tidernas chans för Falck (tidigare Karlsson innan giftemål) rådde inga tvivel om. Den unge An Jae-Hyun hade förvisso tagit några riktigt fina skalper på väg till semin, men är rankad 157 på världsrankingen.

Det blev en lite märklig match på så vis att de de flesta seten var väldigt ojämna. Undantaget var femte set där Falck vände underläge 7-2 till seger med 11-9. Men sydkoreanen kom igen och krossade Falck med 11-2 i sjätte set.

Falck hade en dålig vana att starta varje set dåligt, något han även gjorde i sjunde och avgörande set när Ja-Hyun gick upp till 4-2. Sen då? Falck tog nio raka bollar och fick höja armarna i skyn efter 11-4.

Legendariske Jörgen Persson sågs torka bort en tår på tränarbänken innan han gjorde high-five med Falck som blev den förste svensk sedan 1997 att nå VM-final. Då vann J-O Waldner efter att inte tappat ett set på hela VM!

Men när J-O, Jörgen och Äpplet åldrats har inte Sverige lyckats fylla på och det var i ärlighetens namn väldigt länge sen man ens hade nån att hoppas på som skulle kunna gå riktigt långt. Ty konkurrensen från kineserna är monstruös!

Bara för att sätta det lite i perspektiv. VM i singel spelas vartannat år och senast en spelare i herrsingel var i final som inte var från Kina var 2003. Men Sverige har ett riktigt bra lag på gång nu igen. Äntligen!

Förutom Falck så finns 17-årige supertalangen Truls Möregårdh, 22-årige Anton Källberg och mer rutinerade Kristian Karlsson, vilka gör att det är kul att snacka om pingis i Sverige igen.

Tyvärr så får sporten alldeles för lite utrymme i media och SVT. Kan man sända varenda världscuptävling i en så extremt smal sport som skidskytte borde man kunna bevaka från start varannat år när VM i pingis spelas.

För motståndet i finalen står en kinesisk maskin vid namn Ma Long. Han har vunnit två VM-guld i rad och tar han ett tredje får man nog säga att han är tidernas bäste (Sorry J-O)

Den 30-årige kinesen har precis allt och ska Falck ha en chans behöver han göra sitt livs match. Om han nu vinner, jag bedömer hans chanser till 10 procent, bör det bli svårt gå förbi honom i diskussionen om Bragdguldet.

Finalen avgörs kl 13:30 under söndagen. Missa inte!

2019-04-27 22:10
pingis
Att kalla Ma-Long tidernas bästa, ja kanske till meriterna, Men jag bedömmer J.O som den störste, bollen var mindre på hans tid och spelet gick fortarare, Samt att man fick dölja serven, och det ställde högre krav på kunna läsa spelet.
2019-05-02 9:05
pingis
Att kalla Ma-Long tidernas bästa, ja kanske till meriterna, Men jag bedömmer J.O som den störste, bollen var mindre på hans tid och spelet gick fortarare, Samt att man fick dölja serven, och det ställde högre krav på kunna läsa spelet.
2019-05-02 9:05
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.