Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

I Sverige och Kumla är vi dåliga på att hylla våra stora

Peter “Foppa” Forsberg, min kanske största idrottsfavorit genom tiderna firades ordentligt nyligen när han blev invald i NHL:s Hall Of Fame. Helt välförtjänt utnämning naturligtvis, hans karriär och meriter talar för sig självt, dock bittert med alla skador som stoppade Foppa så många av säsongerna. Det spars inte på krutet om man säger så när en spelare blir invald i Hall Of Fame.

De kan konsten borta i Nordamerika att hylla och minnas sina idrottshjältar. Vi är lite sämre på det här i Sverige. Eller ganska mycket sämre faktiskt. Även om min känsla är att alla tv-galor som tillkommit det senaste årtiondet gjort att vi blivit något bättre på det. Men överlag är sporter och klubbar generellt sett alldeles för dåliga på att visa uppskattning och vördnad till de som förtjänar det. Man behöver inte ens lämna Kumla för att hitta ett bra exempel på det.

Henrik “Henka” Gustafsson är Indianernas störste i historien. Älskad av fansen ute på Sannahed, jag minns Henkas sista heat i Indianvästen. Det var semifinal mot Hammarby 2011, även om motståndet denna kväll var sådär hade Henka kommit in från avbytarbänken och gjort en stark insats. Men i sitt sista heat gick han omkull och vandrade lerig mot depån. Knappast visste han då att han just kört sitt sista heat för Indianerna.

I finalreturen mot Piraterna på Sannahed petades Henka förvånande till förmån för polacken Zengota som stod för en svag insats. Det blev Henkas sista säsong i Indianerna, han fick ihop 24 säsonger totalt och är klubbens bäste poängplockare genom tiderna. Förare med den klubbkänsla som Henka visade upp under åren växer inte på träd längre och många supportrar var nog spända på hur klubben skulle tacka honom efter karriären.

Svaret är att han avtackades inte överhuvudtaget. Ingenting, nada, zero. Det var ett pinsamt uppträdande som lämnade en besk eftersmak. Henka kunde säkert vara ganska tjurskallig av sig och surade ju till när han petades i finalen 2011 så klubben och han skildes knappast som vänner. Men de styrande i Indianerna, med ordförande Dan-Åke Moberg i spetsen, borde naturligtvis satt sina egon åt sidan och insett vad Henka betytt för den klubb de nu styr genom åren och gett honom en ordentlig avhyllning ändå.

Att förvägra Henka denna självklara hyllning visade inte bara på ett väldigt dåligt omdöme utan även stor brist på respekt för klubbens historia och supportrar. Ens egen personliga agenda och känslor ska inte sättas framför klubben och supportrarna i ett sånt här fall! Nu fick Henka sin hyllning ändå om än några år för sent när ett gäng av klubbens funktionärer och förre ordföranden Ola Andersson överraskade Henka på jobbet en dag. Det var fint att se, men det var något som alla supportrar borde fått uppleva.

OBS! Av någon anledning går det INTE att kommentera mina blogginlägg för de allra flesta på grund av tekniska problem. Något som känns tråkigt, men hoppas det går att lösa framöver för saknar läsarkommentarerna som fanns många av tidigare när det funkade kommentera och debatterna som blev. Gör gärna ett försök skicka en kommentar, men uppenbarligen funkar det inte för de flesta. OBS!

2014-11-28 16:13
Nutta
Vackert skrivet .
2014-11-28 21:20
Pajen
Jomenvisst
2014-11-28 21:51
nutta
All respekt för Henka,men Kumlafrasse måste väl ändå för alltid vara den största.Egen gata har han också,sådäså.
2014-11-29 13:40
Fånge 228
Du borde också ha en egen gata uppkallad efter dig Nutta!
2014-11-29 16:47
dum
Angående finalen 2011. Så sa henka själv bättre ni tar in zengota i laget jag är inte motiverad att köra. Och hade inte en liten halvgalen polsk junis kört över Sullivan så hade vi vunnit guld. Men jösses det är ju 3 år sen.
2014-11-30 9:38
Jonas
Kan bara instämma Anders!
2015-01-07 12:47
Nutta
Vackert skrivet .
2014-11-28 21:20
Pajen
Jomenvisst
2014-11-28 21:51
nutta
All respekt för Henka,men Kumlafrasse måste väl ändå för alltid vara den största.Egen gata har han också,sådäså.
2014-11-29 13:40
Fånge 228
Du borde också ha en egen gata uppkallad efter dig Nutta!
2014-11-29 16:47
dum
Angående finalen 2011. Så sa henka själv bättre ni tar in zengota i laget jag är inte motiverad att köra. Och hade inte en liten halvgalen polsk junis kört över Sullivan så hade vi vunnit guld. Men jösses det är ju 3 år sen.
2014-11-30 9:38
Jonas
Kan bara instämma Anders!
2015-01-07 12:47
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.