Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Slutspelet har aldrig kännts mer ovisst


Efter 3 månaders kämpande är nu grundserien i speedwayens Elitserie avgjord. Nu återstår sex av seriens åtta lag som ska göra upp i slutspelet, där ett av dem kommer att skriva in sig i historieböckerna som vinnare. Inför säsongen kändes det som tre av lagen var guldkandidater, men förutsättningarna har ändrats och årets slutspel känns mer ovisst och öppet än någonsin och känslan är att alla lag kan vinna!


Så var det inte riktigt vid säsongens början. Indianerna och Piraterna var lagen som stack ut och Dackarna var en dark horse. Obegripligt nog fick Elit Vetlanda mest röster att ta guldet av tränarna vid upptaktsträffen, Vetlanda är förvisso Vetlanda och går aldrig att räkna bort, men hetaste guldkandidaten var de vare sig då eller nu.


Både Indianerna och Piraterna är fortfarande heta kandidater att vinna, men de har försvagats kraftigt i och med tappen av världsstjärnorna Emil Sajfutdinov och Chris Holder, det är inga killar man ersätter hur som helst. Vad gäller Indianerna har de absolut kapaciteten för att gå hela vägen, men laget har visat upp en ojämnhet under grundserien som inte håller om det ska bli guld.


Det är för många förare som inte är att lita på helt enkelt. Gårdagens match mot Smederna gav dock positiva besked på den fronten i och med att alla förare bidrog och ingen föll ur ramen, något Indianerna inte varit bortskämda med tidigare. En annan sak som känns lite oroväckande vad gäller klubben är att glädjen och gemenskapen inte verkar vara densamma som i flera av de andra lagen.


Kollar man in i depån hos andra möts man ofta av förare som står och snackar med varann, skämtar och ger råd. I Indianerna håller sig förarna mer för sig själva och tongångarna känns allvarligare än på andra håll. Det är självklart bra att vara koncentrerad och professionell, men glädje och lagsammanhållning är än viktigare. Här följer min ranking av lagen inför slutspelet 2013.


1. Dackarna: Det unga lagbygget från Målilla ser ut att ha prickat formkurvan perfekt till slutspelet och har gått från att vara dark-horse till favoriter. Öppnade säsongen knackigt, men sen kom giganten Darcy Ward tillbaka efter skada och har då bara blivit bättre och bättre.


2. Piraterna: Vann serien på samma poäng som Dackarna, men känns inte lika vassa som i början av säsongen. Naturligtvis beroende på att Chris Holder är skadad. De hittade en riktigt bra ersättare i Matej Zagar, men någon Holder är han inte. Piraterna har dock tillräckligt bra lag för att kunna vinna ändå, bröderna Pawlicki håller riktigt hög klass men känns underskattade.


3. Indianerna: Har en högstanivå som få om ens något lag kan matcha. Har tyvärr även visat en lägstanivå som är lite för låg. Piotr Protasiewicz och Niels-Kristian Iversen levererar alltid, men bakom dem finns det flera frågetecken som måste bli utropstecken om Indianerna ska nå guld.


4. Elit Vetlanda: Regerande mästaren krånglade sig vidare till slutspelet först i sista omgången. Har genomgått ett generationsskifte sen ifjol och är inte alls lika starka. Men har ändå ett lag med mycket potential i, lett av stjärnorna Jaroslaw Hampel och Martin Vaculik, och Vetlanda går aldrig att räkna bort.


5. Smederna: Öppnade säsongen bättre än de avslutade den och det bör sättas ett frågetecken framför flera av förarnas form. Uppgifter i Eskilstuna-Kuriren gör gällande att Smederna är på jakt efter ett nyförvärv inför slutspelet då de inte tycker reservsidan håller. Har absolut inget dåligt lag, men många humörförare och vaknar dessa på rätt sida kan de slå vem som helst, var som helst.


6. Västervik: Kändes som en kandidat till guldet för bara några omgångar sedan, men avslutade serien med två bottennapp och då hamnar de sist på denna lista. Har seriens jämnaste lag men saknar stjärnorna som är viktiga att ha när allt ska avgöras. Indianerna får dock vara nöjda de slapp Västervik i kvarten då de vantrivs att köra på deras bana.

2013-08-14 15:52
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.