Logotyp Sydnärkenytt
19 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Ingen lätt resa

men det blir guld!

22 år sedan var det Indianerna tog guld, men 2013 blir året då denna utdragna svit bryts och seriens bästa trupp kommer även få stoltsera överst på prispallen. Men det kommer inte bli någon lätt resa dit och för att guldet ska bli verklighet måste en rad faktorer spela in. En sådan är att nyförvärven måste leverera och komma in i laget omgående, något Indianerna inte varit bortskämda med de senaste säsongerna. Dessutom måste man vara bäst när det gäller, Indianerna har haft tillräckligt bra lag för att vinna guld de senaste säsongerna, men man har inte varit bäst när det gällt som mest.

2011 gjorde man kanske säsongens sämsta match i den första finalen borta mot Piraterna och det kostade klubben guldet. Ifjol vek man ner sig fullständigt i semifinalreturen mot Vetlanda trots att man hade ett gynnsamt utgångsläge. En tredje sak som måste klaffa är att slippa skador vid fel tidpunkt. Ett lysande exempel på det är Ryan Sullivans skada i finalen mot Piraterna, hade han inte blivit nermejad och skadad i sitt första heat hade Indianerna vunnit guld, det vågar jag lova.

Emil Sajfutdinov blir en succe på Sannahed tror Kumlanytts Anders Björk.

Det lag som fick flest guldröster när klubbarna höll sin upptaktsträff i Friends Arena, Stockholm, var dock svenska mästarna Elit Vetlanda som fick fem röster, medans Indianerna fick två och Piraterna en. Lite oväntat att så många tror på Vetlanda, visserligen var de klart bäst ifjol, men till i år har de tappat tre tunga pjäser i Jason Crump, Emil Sajfutdinov och Leon Madsen och ersättarna är talangfulla med potenitial men samtidigt ganska osäkra kort. På ett sätt är det dock förståeligt att Vetlanda fick så många röster för klubben har några egenskaper som Indianerna saknar.

Dels har de en hemmabana som verkligen förtjänar att kallas hemmabana. Oavsett om motståndet åkt på banan många gånger tidigare så ser de allt som oftast ut som yra höns när de kommer dit till seriematch, samtidigt som hemmaförarna hittar runt som i sin egen ficka. Underhållning är det sista ovalen i Vetlanda bjuder på med sina heat, men banpersonalen kan onekligen sin sak att fixa till banan så att den passar hemmaförarna. Dessutom finns det en vinnarkultur i Vetlanda som inte många andra klubbar kan matcha. Smålänningarna har sju guld att stoltsera med, varav fyra av dessa vunnits de senaste nio åren.

Vinnarkulturen finns intryckt i väggarna i Vetlanda, på samma sätt som den är närvarande i exempelvis Färjestad i hockeyn. Ibland hör man uttalanden om att “det spelar ingen roll vad som hänt tidigare, vi har nya förare i klubben och det är helt andra förutsättningar”. Jag köper inte det helt, ett lag handlar inte enbart om individerna i det utan även miljön och omgivningen de vistas i. Och i Vetlanda vet man hur man vinner och vad som krävs för att ta sig dit.

Att påstå att det finns vinnarkultur i Indianerna vore inte rätt. Laget har samlat på sig två guld genom åren och det är absolut inget man behöver skämmas för, men heller ingen statistik att skryta över med tanke på hur länge man varit med. Men Indianerna är helt klart inne i en bra trend och kollar man på truppen laget har så är det inget snack om vilket lag som har bästa förutsättningarna för att lyckas. Lagledare Dalle Andersson-Bäckström har sagt att nyförvärvet Emil Sajfutdinov är precis en sådan förare som laget saknat de senaste åren, föraren som gör skillnad, och det går inte annat än hålla med om det.

Jag är övertygad om att får bara Emil Sajfutdinov vara frisk så kommer han att bli en succevärvning för Indianerna och den förare som ger laget den där lilla knuffen som behövs för att ta det sista steget. Ryssen kan dock självklart inte göra allt jobb själv, men han kommer sköta sin del och övriga förare är så pass rutinerade och samkörda att det bör räcka långt. Mathias Thörnblom kommer bli viktig på reserven, hans utvecklingskurva gick spikrakt uppåt förra säsongen, förhoppningsvis fortsätter den i samma riktning 2013.

Visst kommer Indianen få jubla i år, även i finalen.

Det är inte bara på banan det ser bra ut för Indianerna, klubben har utvecklat arrangemanget kring matcher så att det numer håller hög klass och konkurrenter i serien sneglar mot Sannahed för att se vad det är de gör för att locka så mycket publik vecka efter vecka. En publik som naturligtvis är till stor nytta för att ett bra lag ska kunna byggas. Och även om konkurrenterna inte främst tror på Indianerna så gör Svenska Spel det. Där är Indianerna favoriter att ta guldet till oddset, 2:65. På andra plats kommer Dackarna till oddset, 3:75 och på 4:25 ligger Vetlanda och Piraterna.

Stefan Edberg (Inte den Stefan Edberg!) jobbar som oddssättare på Svenska Spel och hans förklaring till att man satte Indianerna i topp är denna “Vi har kollat på vilken klass lagen höll ifjol, vi jämför årets trupper med fjolårets och sen kollar vi på hur snitten kan passa ihop, och jag tror att nyförvärven Balinski och Sajfutdinov kan bli väldigt viktiga för Indianerna”. Nya regler tillkommer inför varje säsong till speedwayen och årets säsong ger inget undantag. Den mest omtalade ändringen är den att lagen måste köra med minst tre svenskar i startsjuan varje match.

Eller finns denna regel egentligen? I höstas beslutades det alla fall, den som meddelade det i september förra året i samband med GP i Målilla, var Jon Lindberg, kordinator på SSI (Svensk speedway och Isracing AB). Nu säger samma Lindberg, “det finns ingen sådan regel”. Det har framkommit att regeln är olaglig och därför har den inte skrivits in i sportens reglemente. Begränsningar mot nationstillhörighet strider nämligen mot EU:s regler om fri arbetsrätt.

Det var klubbarna själva som kom med förslaget om minst tre svenskar i laget, men när det kom fram om att regeln stred mot lagen och inte kunde sättas på pränt bestämde man sig ändå för att följa den, men allt man har nu är alltså en muntlig uppgörelse och handskakningar. Säg så här, jag skulle bli väldigt förvånad om denna överenskommelse står sig säsongen ut. De första omgångarna är det säkert inga problem, men när det gått ett tag, några lag drabbats av skador och matcherna börjar bli extra viktiga då är det en annan femma

Och man ska inte dra alla över en kam, men speedwayledare har inte direkt gjort sig kända för att vara de som står för sitt ord och håller överenskommelser genom åren, det har vi sett många exempel på. Även om sportens alla knepiga regler inte gör det lätt för dem bör sägas till deras försvar. Mitt tips är att någon brutit denna regel innan halva säsongen gått och har en gjort det är det sen lätt för andra att hänga på.

Något som oroar är självklart urholkandet av juniorer i svensk speedway. Inför 2012 fanns det 52 licensierade förare i åldern 16-21 år. 52! Det är en skrämmande låg siffra och nånting måste naturligtvis göras omgående annars är framtiden för svensk speedway på allvar hotad. En regel som borde ändras är den om att sex av åtta lag i serien går till slutspel, det är ju löjligt mycket och gör att grundserien till stor del kommer bli en transportsträcka för vissa lag (däribland Indianerna) och den riktiga tävlingsnerven drabbas. Fyra lag till slutspel borde räcka! Nog skrivet, här är mitt tips av hur Elitserien slutar 2013.

1. Indianerna - Bättre förutsättningar för att lyckas än så här får inte lagledare Dalle Andersson-Bäckström.

2. Piraterna - Har ett likvärdigt lag det de hade ifjol då det blev finalförlust mot Vetlanda. Det blir tredje raka finalen för Piraterna, men andra raka finalförlusten.

3. Vetlanda - Har fått bygga ett nytt lag till stora delar och unga nyförvärven Mikkel B Jensen och Bartosz Zmarzlik kommer slängas in i hetluften direkt. Svårt att se hur detta lag ska räcka till guld, men Vetlanda går aldrig att räkna bort.

4. Dackarna - Har ett lurigt och framförallt ungt lag där det är mycket möjligt att sex av sju i startsjuan kommer vara 90-talister, däribland Simon Gustafsson. Har tappat Andreas Jonsson, kanske kan andra kliva fram ur hans skugga.

5. Västervik - Inte helt oävet lag och kommer säkert ta både en och två fina skalper under säsongen med bland annat Hans Andersen i laget. Indianerna har sin premiär här och det var hundra år sen de vann i Västervik, återstår att se om den förbannelsen bryts?

6. Smederna - Riktigt kul att Eskilstunagänget är tillbaka där de hör hemma! Andreas Jonsson och Grigory Laguta är två klassförare som får dra ett tungt lass, men bakom dem känns det tunnt.

7. Vargarna - Det som talar för Vargarna är Nicki Pedersen och deras svårkörda hemmabana. Men truppen saknar kvalitet och de kommer få slåss för att hänga kvar.

8. Hammarby - Ojämnt lag med vissa förare som kan vara riktigt bra när det stämmer för dem, men samtidigt saknas det en ledare i laget och det blir Hammarbys fall.

2013-04-26 13:21
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former Eftersnack med löprunda Derby i 100 minuter I år kommer Indianguldet AIK vinner!
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.