Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Bästa säsongen på länge

Ska man kolla rent krasst på tabellen är det här Indianernas sämsta säsong på väldigt länge. Men tabellen ljuger. Indianerna har gjort en bättre säsong än på lång tid. Trots att man blev näst sist och var på vippen att åka ur.

Det där med åka ur tror jag förvisso inte de gjort ändå, eller att Piraterna kommer göra, mer om det längre fram. Det var nog ingen "expert" som inte tippade Indianerna sist inför säsongen. Klart sist dessutom.

Och de högre makterna verkade göra allt för att sabba för Indianerna i slutet av säsongen när det skulle avgöras. Skada på skada och det blev nästan parodi när nyförvärvet Thomsen hade sönder två motorer på uppvärmingen.

Hur ofta händer nåt sånt?

Men Indianerna struntade i de yttre förutsättningarna, kom ihop som ett lag och bjöd på en klassisk match på Sannahed. Synd att inte fler fick se den, drygt 2 000 var en skrall siffra i en helt avgörande match.

Stödet för klubben i sociala medier, och har även märkts när vi lagt ut "Indiannyheter" i år, verkar större än någonsin. Men ändå har publiksnittet varit strax under 2 000 i år vilket får ses som en svag siffra.

Att klubben klargjort att man i år klarat av att betala ut alla löner i tid, trots att man budgeterat för 570 mer åskådare per match än man fått är lite anmärkningsvärt, men ger också en hint om att man har mycket bättre koll i år.

Det syns att det finns en helt annan lagkänsla nu än tidigare, man pratade mycket om det tidigare år med att man skulle ha det, men det kändes mest som tomma ord. Och lagkänsla på banan sprider sig upp på läktaren.

Det är inte bara på banan sammanhållningen blivit bättre.

Det känns mycket öppnare och delaktigare nu kring hela klubben. Allt från att få funktionärer till supportrar att känna sig sedda, och mycket av det beror självklart på nye lagledaren Peter Johansson.

Skador tillhör ju sporten (tyvärr) i stor utsträckning. Men Indianerna har haft ovanligt mycket i år, även med "speedwaymått". Med normal utdelning hade man absolut gått till slutspel och där kunnat skaka om de flesta.

Om man kollar på truppen till nästa år då? Faktum är att jag vill nästan ha kvar hela laget! Med en ändring dock. Bjarne Pedersen är en väldigt trevlig och professionell man, men på banan imponerar han inte tillräckligt.

Min favorit i laget, och genom tiderna i Indianerna, är Pepe. Det är för mig oförståeligt hur vissa har önskat att han ska försvinna från klubben. Vilken legend! Vilket klubbhjärta! Vilken match han gjorde igår!

För Pepe har det aldrig funnits någon annan klubb än Indianerna. Han har kört här 18 säsonger nu och sade igår att "det här är som mitt andra hem". Det finns ingen anledning att misstro de orden.

För några år sedan var jag och besökte Pepe i hans hemstad Zielona Gora i Polen. Det var en egenskap som stack ut med honom - stoltheten. Hans stolthet över hemstaden och Indianerna gick inte att ta miste på.

Den dagen han drar sig tillbaka (den sorgen) ser jag det som en självklarhet att klubben hyllar honom ordentligt.  Legenden Henka fick inte ens en blomsterkvast och ett tack för alla år.

En av de mest skamfyllda händelserna i klubbens historia.

Just ja, om laget "åkt ur" var det med. För det första känns det ytterst tveksamt om nåt lag från Allsvenskan vill gå upp. Och det känns inte precis som det bästa alternativet för svensk speedway heller att skicka ner ett lag.

Normalt sett är jag inte för stängda serier inom idrott. Kvaldramatik, viktiga streckmatcher och när "det lilla laget" lyckas och går upp tillhör det fina inom idrotten. Men speedwayen är ett undantag.

Just nu alla fall. Det är sju lag i Elitserien och tre i Allsvenskan!

Finns det ens nåt att åka ur till? För klubbarnas bästa som det ser ut nu: samla de få lag som finns i en serie och låt inget lag åka ur så slipper klubbar känna den onödiga stressen att åka ner till en serie som knappt existerar.

Vilket lag vinner i år då? Det känns mer svårtippat än på länge och knappast kommer något lag vara lika överlägsna som Rospiggarna ifjol. Jag lägger min slant på Masarna och har Dackarna som outsider.

2017-08-23 16:49
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla