Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Padel, ännu motionsverksamhet

Padel har slagit igenom ordentligt på kort tid i Sverige. För bara fyra, fem år sedan visste få ens vad padel var, nu däremot vet nästan alla.

Jag kan inte komma på någon sport som exploderat så i popularitet på kort tid i Sverige i jämförelse. Från ingenting till en folkrörelse. Tennisen är jämförbar på ett sätt med det väldiga uppsving den hade hade på 70- och 80-talet.

En tid när enorma svenska framgångar internationellt gjorde att det började byggas nya tennisplaner i var och varannan stadsdel. Men tennis var redan innan dess en väldigt etablerad sport i Sverige, till skillnad från padel.

Lite av grejen med padel är att alla kan spela. Såväl äldre som yngre. Reglerna är väldigt enkla och jag tycker att den slogan som “Texas Hold Em” har i “Five minutes to learn, a lifetime to master”, passar rätt bra in även på padel.

De som syns spela klart mest är män i 35-55 års åldern. Många med den riktiga idrottskarriären flera år bakom sig som nu fått blodad tand att röra på sig igen och tycker att idrottskarriären fått en andra chans. Men än så länge känns inte padel som en riktig sport i Sverige, mer motionsverksamhet.

Visst finns det redan nu de i Sverige som satsar hårt och tränar mycket. Men för att nå ifrån epitetet “motionsverksamhet” krävs först och främst att ett riktigt organiserat seriespel drar igång. Och då menar jag inget korpenliknande seriespel som egna hallar anordnar, även om det med har sin charm.

Men det verkar vara på gång med “riktigt” seriespel. Till hösten 2020 ska svensk padel få ett nationellt seriespel med åtta lag i varje division uppdelat på fyra regioner. Det blir alltså en högsta division för Norr, Väst, Öst och Syd i Sverige och i varje region kan det bli hur många divisioner som helst.

Själv tycker jag padel är hyfsat kul, men ett stort minus är att det bara går att spela dubbel. Vem kom på den idén? Alla etablerade racketsporter så som tennis, pingis och badminton har både singel och dubbel och där singel är det mest prestigefyllda.

Det finns singelbanor i padel med, men det är extremt ovanligt och av alla de mängder banor som byggts i Närke senaste åren så har inte en enda varit singelbana. Inte helt hundra på detta men nästan, nån kunnig får rätta mig om jag eventuellt har fel.

Padelboomen är långtifrån över. Flertalet nya hallar är planerade i Kumla och Närke närmaste året och frågan är när intresset har nått sin topp och därefter börjar dala ut. Eller om det bara fortsätter öka?

Personligen tror jag vi börjar närma oss gränsen för hur många nya hallar och banor som behövs och kommer användas om man ser på saken några år framåt.

2020-05-14 23:52
Folkrörelse???
Nu får du allt läsa på lite om vad en folkrörelse är, Björk.
2020-05-16 19:36
Folkrörelse???
Nu får du allt läsa på lite om vad en folkrörelse är, Björk.
2020-05-16 19:36
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.