Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Lär dig blankvers och
och rytmen blir ett lyft

Svensk historia på blankvers - värd en omläsning, gärna högt!

Det är inte ofta jag läser om tidigare lästa böcker, men det gjorde jag under julveckorna. Jag läste Göran Palms ”Sverige en vintersaga” som kom ut 1984.

Göran Palm.

Shakespeare skrev ”A winter tale” men jag tror att Göran Palm mera inspirerades av den tyske författaren Heinrich Heine som hundra år tidigare, i slutet av 1800-talet skrivit en vintersaga, där han granskade det samtida Tyskland och dess historia. På samma sätt ville Göran Palm granska Sverige.

Det blir en resa genom landet i nutid och med många historiska återblickar. Ångaren Per Brahes förlisning på Vättern1918, och Tiveden är några exempel. Författaren kan sin historia och det finns mycket för läsaren att lära. Det blev till slut fyra böcker. Den sista kom 2005.

Det finns en sak, förutom innehållet, som gör att böckerna fastnar i minnet. De är skrivna på vers. Närmare bestämt på ett versmått som heter blankvers. Så här kan blankvers låta:

To be or not to be that is the question

Världslitteraturens mest kända rad är alltså skriven på blankvers. Mycket av det Shakespeare skrev, både dramer och sonetter är skrivna på blankvers. Blankversen är en av de saker som bidrar till Shakespeares storhet. Blankversen ger språket en rytm som fångar åhöraren. Filmen ”Mycket väsen för ingenting” från 1993 med många stora stjärnor och i regi av Kenneth Branagh är ett lysande exempel.

Blankversen är en orimmad femtaktig jambisk vers. Låter det obegripligt? Det är faktiskt inte så svårt: En takt består av två stavelser, en obetonad och en betonad. En versrad består av fem takter. Man kan dessutom (men behöver inte) lägga till en obetonad stavelse på slutet:

Att va-ra el-ler in-te det är frå-gan (man måste stryka ett ”vara” i den svenska översättningen, annars blir det inte blankvers)

Läs raden högt med överdriven betoning, så känner Du rytmen.

Så här kan Göran Palms blankvers låta:

I väntan på det nya året
En kvinnlig tjänsteman i västra Värmland
i medelåldern som det brukar heta
när mer än halva livet gått till ända
inledde nyårshelgen hos sin mor
på ett centralortshem för kroniskt gamla.
De satt i moderns möbelrika rum
Vars utsikt dottern prisade, ett hygge.
Sylvesteraftonen till ära bjöds
det slottsstek med gelé i hemmets matsal
och saftkrämen var utbytt mot sorbet.
klen som hon var förmådde modern inte
berätta mer än ett par timmar om
sin klenhet för sitt enda barn, som redan
vid åttatiden hunnit hem...

Om man läser versraderna högt, blir rytmen tydlig. Detta att blankvers blir så bra vid högläsning, gör att den passar bra när man skall hålla tal. Till en som fyller jämnt, till ett brudpar, till en arbetskamrat som slutar. Kanske också vid en begravning.

Särskilt svårt är det inte. Det är bara att räkna stavelser. Dessutom slipper man ju rimma. Jag avslutar min krönika/blogg med en liten dikt om något som vi alla längtar efter just nu:

Blankversvårlängtan
Så närmar vi oss slutet på en vinter
som varit både mörk och kall och hal.
Nu väntar oss en tid av längre dagar
med sol och takdropp och med vattenplask.
Så ser vi då den första tussilagon
som sticker upp bland visset fjolårsgräs.
En vår igen, så jävla underbart

2015-02-19 15:32
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.