Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Ett impulsbeslut gjorde
mig till Askersundare

Bristen på lärare är en stor fråga idag och verkar bli ännu större i framtiden.  Så var det också när jag gick ut lärarhögskolan sommaren 1971. Den gången berodde lärarbristen på att högstadiet hade byggts ut gradvis i slutet av 1960-talet.

För oss som snart skulle bli färdiga lärare fanns det massor av jobb att välja på i hela landet. Jag och min dåvarande fru ville lämna storstaden (Göteborg). Vi var småbarnsföräldrar, påverkade av den gröna vågen. Ett barn och ett till på väg.

Vi hade ringat in platsannonser i Lärartidningen. Mindre städer vid väst- och ostkusten. Annonser om jobb på Österlen och vid Siljan. Vackra platser. Dessutom en annons om jobb i Askersund. ”Skärgårdsstaden vid Tiveden och Vättern”. Men det var bara i mitten av april och ingen brådska.

Så hände något som jag inte kan förklara. Jag var på väg ut i något ärende, hade redan jackan på mig. När jag gick förbi telefonbordet i hallen, där de inringade annonserna låg, föll blicken på Askerundsannonsen. 

Jag vet inte varifrån impulsen kom, men utan att tänka efter satte jag mig ner och slog numret till Sjöängsskolan. Jag visste inte mycket om Askersund, hade aldrig varit där. Dessutom det första jobbsamtalet jag ringde.

Rektor Sture Nystedt, sedan länge borta, lät trevlig och tyckte absolut att vi skulle komma och titta på staden och jobbet.

Sjöängsskolan. Blyertsteckning av Levi Karlsson, "Den blyge".

En vecka senare fikade vi på Ritz vid torget innan vi besökte Sjöängsskolan, som då bara var några år gammal. Vi blev väl mottagna av studierektor Ingemar Falk (som gick bort för en tid sedan). Skolan hade något år tidigare blivit utsedd till Sveriges trivselskola av elevernas centralorganisation, och vi kände oss välkomna, både av skolledning, kollegor och elever. Sjöängsskolan verkade trivsam jämfört med de skolor jag hade praktiserat på under utbildningen.

Vi bestämde oss redan då och jag blev anställd trots att jag inte var färdigutbildad.

Vi flyttade till Askersund i början av sommaren och ett par veckor senare föddes Oskar. Vi tänkte bli kvar några år och sedan flytta vidare. Så blev det ju inte.

De övriga tre i familjen bor på olika ställen i landet, men jag har blivit kvar och Askersund kom att bli min plats på jorden.

Jag har ofta undrat över vad det var som styrde mitt handlande den där gången för mer än 45 år sedan i Göteborg när jag lyfte telefonluren och slog numret till Sjöängsskolan. Inte förstod jag väl då att det snabbt fattade beslutet skulle få så stor betydelse för resten av mitt liv.

Vad är det egentligen som styr våra handlingar?

2018-03-13 12:51
Askersundaren
Ja det är ofta slumpen som styr våra liv. Kul att läsa.
2018-03-14 15:07
Sonja Cederlöf
Tack Alf för en mycket intressant berättelse. 1972 flyttade Nils och jag och våra söner Karl-Johan och Claes-Henrik från Örebro till Askersund till "Lingon och Blåbär". Anledningen var att vi hittat en lokal för vårt nystartade företag Ceson Plast, som vi etablerade i Fellingsbro 1971. Lokalen i på Parkgatan med hjälp av Företagarföreningen, och vi blev mycket väl bemötta av kommunstyrelsens ordförande Bertil Jonsson, som guidade oss runt i kommunen. Vi blev förälskade i trästaden och dess omgivningar.
2018-03-16 8:56
Askersundaren
Ja det är ofta slumpen som styr våra liv. Kul att läsa.
2018-03-14 15:07
Sonja Cederlöf
Tack Alf för en mycket intressant berättelse. 1972 flyttade Nils och jag och våra söner Karl-Johan och Claes-Henrik från Örebro till Askersund till "Lingon och Blåbär". Anledningen var att vi hittat en lokal för vårt nystartade företag Ceson Plast, som vi etablerade i Fellingsbro 1971. Lokalen i på Parkgatan med hjälp av Företagarföreningen, och vi blev mycket väl bemötta av kommunstyrelsens ordförande Bertil Jonsson, som guidade oss runt i kommunen. Vi blev förälskade i trästaden och dess omgivningar.
2018-03-16 8:56
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla