Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vår föreläsningsförening
arrangerar även studieresor

Styrelsen, fr v: Olle Widell, Ann-Margret Andersson, Agneta Ericsson, Torsten Hanberger, Alf Anneborg, ordf. På bilden saknas Lennart Holmström och Anders Eriksson

 

Sedan ett antal år tillbaka är jag ordförande i Askersunds föreläsningsförening. Det är både ett hedersuppdrag och ett ansvar att förvalta. Vår förening startades 1907, och att den lever vidare är en viktig uppgift för oss. Med oss avser jag styrelsen som är ett gäng som trivs och arbetar bra tillsammans.

Under 1900-talets första hälft fanns föreläsningsföreningar överallt, även i mindre samhällen. Föreningarna hade en folkbildande uppgift. Som barn såg jag för första gången i mitt liv en kines på en föreläsning och förvånades över att han inte var gulhyad som vi hade fått lära oss i en sång i söndagsskolan: ”Röd och gul och vit och svart gör detsamma har han sagt. Jesus älskar alla barnen på vår jord.”

Så kom teven och tog väl på sätt och vis över folkbildandet och det innebar att många föreläsningsföreningar somnade in. Även i vår föreläsningsförening har verksamheten legat nere under långa perioder, men sedan slutet av 1990-talet har vi varit igång oavbrutet.

I vårt län finns idag tre föreläsningsföreningar kvar enligt Google: Askersund. Laxå och Fellingsbro.

Vi brukar ha fem-sex föreläsningar om året och arrangerar dessutom studieresor för våra medlemmar. Före pandemin var vi på Nationalmuseum och Hallwylska palatset I Stockholm och för ett par månader sedan besökte vi Frövifors pappersbruksmuseum.

Inför våren 2022 planerar vi en föreläsning i februari om Närkedialekter och en i mars om fåglar i Närke. Om vi inte drabbas av nya restriktioner förstås. Vi tänker också bjuda in våra medlemmar till en utflykt i maj. Resmålet är inte ännu bestämt.

Intresserad? Välkommen som medlem. Kontakta alf.anneborg@telia.com

2021-12-14 15:17
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla