Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

På eftermiddagen kan vi
berätta om Landskyrkan

Det klassiska koret
Det klassiska koret


För andra sommaren
i rad är jag en av sommarkyrkvärdarna i Askersunds Landskyrka, som är öppen för besökare som vill se den vackra kyrkan.

Landskyrkan byggdes under senare delen av 1600-talet på den plats där den tidigare kyrkan brunnit ner 1661. Kyrkbygget bekostades av Greve Johan Oxenstierna på Stjernsund och hans maka Christina. Till bygget anlitades två av rikets främsta arkitekter. Jean de la Vallé och Erik Dahlberg.

Johan Oxenstierna dog 1664 och Christina gifte om sig med sin syssling Gustav Soop. Kyrkan invigdes 1670.

Landskyrkan finns med i bildverket ”Suecia antiqua et hodierna” (Sverige då och nu) som genom att visa förnämliga byggnadsverk ville stärka bilden av Sverige som stormakt i resten av Europa. Våra nutida besökare vill ofta veta mer om gravkoret bakom altartavlan. I de tre kistorna ligger i mitten Johan Oxentstierna, Till vänster finns Christinas kista och till höger ligger Gustav Soop. Gravkoret är till skillnad från resten av kyrkan uppfört i barockstil.

Träsniderier i altartavlan
Träsniderier i altartavlan


Minst lika intressant är träsniderierna i altartavlan och i predikstolen. Dessa är utförda av bildhuggaren Evert Fries under 1600-talet och har senare målats i vitt och guld. Bilderna visar händelser ur Jesu liv. På Altartavlan kan man se nattvarden, korsfästelsen och återuppståndelsen.

Kyrkan är öppen för besökare fram till den åttonde augusti från klockan tio. Sommarkyrkvärdar finns på plats på eftermiddagarna. Det finns också kaffeservering i församlingshemmet Klockarbacken.

2021-07-15 17:28
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla