Logotyp Sydnärkenytt
19 March 2025
Tipsa: 073-629 83 19

EU ett fredsprojekt
värt att kämpa för!

Aldrig mera krig! Så löd ett slagord i efterdyningarna av det förödande första världskriget. Ändå skulle det inte dröja mer än drygt 20 år innan ett nytt och, ännu mer fruktansvärt krig skulle bryta ut. När andra världskriget tog slut 1945 kunde man summera: Mer än 60 miljoner döda och oöverskådliga materiella skador.

De flesta av oss som föddes på fyrtiotalet har knappast några egna minnen av kriget, men vi kom att växa upp i slagskuggan av hotet om ett tredje världskrig. Det kalla kriget och terrorbalansen var två begrepp som präglade vår ungdom. Fiendskapen mellan USA och Sovjetunionen och deras allierade och kapprustningen med kärnvapen. Jag minns en löpsedel: 50-megatonbom provsprängdes över Novaja Zemlja. Jag kommer också ihåg Kennedys ultimatum till Sovjetunionen 1963: Ta hem fartygen som är på väg mot Kuba med kärnvapen ombord. Annars… Då, i början på 60-talet, kändes ett tredje världskrig nästa oundvikligt. Ett krig som skulle kunna bomba världen tillbaka till stenåldern.

Men det fanns också motkrafter. I början av 50-talet bildades kol-och stålunionen mellan Tyskland och Frankrike på initiativ av den franske utrikesministern Robert Schuman. Det handlade om en gemensam förvaltning av den franska och tyska kol- och stålproduktionen. Tanken var att minska risken för framtida krig mellan de två stormakterna eftersom tillgången på stål är avgörande för utgången av ett krig. Frankrike och Tyskland hade krigat mot varandra inte mindre än tre gånger under de senaste 80 åren. Fler länder anslöt sig och detta blev grunden till det som senare skulle komma att utvecklas till den europeiska gemenskapen och så småningom EU.


Europagemenskapen var ett sätt att underlätta och öka handeln mellan Europas länder, men också ett fredsprojekt. Genom ett ökat samarbete när det gäller politik och handel och på andra områden skulle Europas länder knytas närmare samman. Ledande politiker skulle lära känna varandra och gemensamt lösa problem som uppstod. Samarbete skulle också minska de nationella krafterna i de olika länderna och skapa ett europeiskt vi. En samhörighet över nationsgränserna för allas bästa. Ett sätt att minska krigsrisken

Det finns förstås en hel del brister, men EU-samarbetet har under många år varit framgångsrikt på många områden. Fri rörlighet för människor, varor och tjänster inom EU har gjort oss europeer rikare än vi annars skulle ha varit. Samarbetet mellan länderna har gjort det lättare att lösa problem. Det senaste exemplet är Greklandskrisen.

Nu står vi europeer inför en ny kris. Hur skall vi hantera flyktingströmmen bland annat från det fruktansvärda kriget i Syrien? Vi i Sverige har tagit ett stort medmänskligt ansvar, som jag tycker vi svenskar skall vara stolta över. Att det verkar på väg att bli för mycket även för oss, beror främst på att många andra EU-länder inte vill hjälpa till.

I Ungern, Polen, Frankrike, men också i England, Danmark, Finland och Norge har partier på yttersta högerkanten blivit allt starkare. Flera av dessa partier är starkt nationalistiska och främlingsfientliga. I förlängningen är många av dem också antidemokratiska. I Sverige har vi ju också ett sådant parti, men de har hittills inte fått inflytande eftersom övriga partier håller ihop.

Om EU misslyckas med att lösa flyktingkrisen, kan det bli ett steg mot EU:s fall. Det skulle dessutom bli förödande för hela Europa om de ultrakonservatierna, nationalistiska och EU-kritiska partierna skulle ta över i länder som Frankrike och Polen. Det har ju redan skett I Ungern. Det skulle påverka oss alla. Riskerna för konflikter, och kanske också krig, skulle öka.

Göm inte! EU är ett fredsprojekt värt att kämpa för. Viktigt att hålla ihop. Särskilt som EU har Putins Ryssland som närmaste granne.

2016-01-04 15:19
Sten Persson
Mycket bra historiebeskrivning av Europas problem och bakgrunden till hur EU har kommit till. Politik är att vilja och EU är ett fredsprojekt värt att kämpa för. Vi i Sverige har tagit ett stort medmänskligt ansvar, som jag tycker vi svenskar skall vara stolta över när det gäller mottagandet av flyktingar. Nu gäller det att övriga EU-länder lever upp till det ansvar man bör kunna kräva av dem. Samtidigt behövs det arbetas med att få till fred i de länder därifrån flyktingarna kommer.
2016-01-04 23:09
Sten Persson
Mycket bra historiebeskrivning av Europas problem och bakgrunden till hur EU har kommit till. Politik är att vilja och EU är ett fredsprojekt värt att kämpa för. Vi i Sverige har tagit ett stort medmänskligt ansvar, som jag tycker vi svenskar skall vara stolta över när det gäller mottagandet av flyktingar. Nu gäller det att övriga EU-länder lever upp till det ansvar man bör kunna kräva av dem. Samtidigt behövs det arbetas med att få till fred i de länder därifrån flyktingarna kommer.
2016-01-04 23:09
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla