Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Är den som bor i Hammar
en Hammare?

I ”Språket”, ett av mina favoritprogram i radions P1, tog en frågeställare upp problemet med ortsbobeteckningar, som handlar om hur man benämner människor som bor på en viss ort.

Som exempel nämndes Malmöbor, som också ibland kallas Malmöiter. Detsamma gäller för Kalmar: Kalmarbor-kalmariter. De som bor i Lund brukar benämnas Lundabor eller Lundensare. Bor man i Göteborg är man en Göteborgare och inget annat enligt programmet.

Jag blir lite osäker när det gäller Lundensare. Det kan nog vara en person som bor i Lund, men också en person som har studerat i Lund. Det ledde mig till funderingar omkring ortsbobeteckningar i Sydnärke.

Vi som bor i Askersund kan kallas Askersundare eller Askersundsbor. Samma sak gäller för Hallsbergare – Hallsbergsbor, men hur är det med Kumla? Kumlare kan man knappast säga. Det låter skumt, kanske för att det rimmar med rumlare, men Kumlingar används ju ibland som ett alternativ till Kumlabor. Det låter väl ganska bra.

Det här verkar gälla också gälla många andra ortsnamn som slutar på vokal: De som bor där kan inte ha ortsbobeteckningar som slutar på –are. I vårt grannskap gäller det för till exempel Fjugesta, Laxå, Snavlunda,  Svinnersta, Gällersta, och Rönneshytta. Men det finns förstås undantag: Man säger nog hellre Åsbroare än Åsbrobor, och Örebroare låter mer naturligt än Örebrobo. 

Jag kommer förresten ihåg en bakrutedekal från 70-talet: ”Snavlundabo - dä kan du tro”.

Jag tycker mig minnas att man i Lekebergs kommun folkomröstade om tätortens namn skulle vara Lekeberg eller Fjugesta. Kanske var det när man blev en egen kommun 1995.  Majoriteten  föredrog tydligen Fjugesta. Synd tycker jag. Lekebergare låter mycket bättre än Fjugestabor som ortsbobeteckning.

Ett alldeles speciellt problem uppstår i Hammar. Det är förstås otänkbart att kalla personer som bor i Hammar för Hammare, det måste bli Hammarsbor. Samma sak gäller förstås för Olshammar.

Varje år utser man i Zinkgruvan ”Årets Zinkgruvian” Det låter tjusigt, faktiskt bra mycket bättre än det lite otympliga Zinkgruvebo i mina öron.

Detta med ortsbobeteckningar handlar väl dels om tradition, dels om språkkänsla. De flesta är säkert överens om hur det bör heta utan att känna till några regler i ämnet. Vi verkar ha ett gemensamt språköra för ortsbobeteckningar, inlärt sen tidiga år. En liten påminnelse om hur svårt det är att lära sig ett nytt språk och alla dess nyanser i vuxen ålder.

Fundera ett tag på hur man kan bilda ortsbobeteckningar för Brändåsen, Hidingebro, Hackvad, Porla, Mariedamm, Hasselfors eller andra ortsnamn i Sydnärke.

Alla vi som bor här är förstås Sydnärkingar.

2018-06-17 19:51
Crille
Bor man på "Kumla" så kallas man interner, och bor man i Kumla så säger jag nog Kumlingar. 😉
2018-06-17 20:26
Crille
Bor man på "Kumla" så kallas man interner, och bor man i Kumla så säger jag nog Kumlingar. 😉
2018-06-17 20:26
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla