Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Jag har samma
utsikt som Hjalmar

Hjalmar Trafvenfelt kom till Askersund 1902 och levde här fram till sin död 1937. Han tjänstgjorde som lärare i samrealskolan, den numera ombyggda Norrbergaskolan. Han var dessutom en mycket aktiv amatörmålare och kvar finns fortfarande en stor mängd tavlor med askersundsmotiv. En av dessa målningar föreställer utsikten från den plats där Tingshusområdet ligger idag ner mot Alssundet.

Eftersom jag bor just där, har jag samma utsikt som Hjalmar Trafvenfelt hade för mer än hundra år sedan, men det ser annorlunda ut idag. Sundsängens stugby med bryggor och små bodar fanns inte ju inte då. Men den stora förändringen är bron över sundet.

Som Hjalmar, den flitige målaren, såg det.

 

Som Alf, den flitige krönikören, ser det.

 

Över bron går den livliga trafiken på riksväg 50, Bergslagsdiagonalen, som går mellan Mjölby och Söderhamn och jag törs nog påstå att trafiken har ökat kraftigt sen vägen norr och söder om Askersund uppgraderades till 100-väg med mitträcke för ett par år sedan. Innan uppgraderingen hände det ofta att jag cyklade på riksväg 50, till exempel från Askersund till Hammar. Idag skulle det vara förenat med livsfara. Jag tror förresten att det inte är tillåtet.

Över bron kommer nästa lika många lastbilar som personbilar. Jag har räknat lastbilarna från min balkong och kunnat konstatera att under en vanlig sommareftermiddag passeras bron av mer än två lastbilar i minuten. Många av dessa transporter är internationella.

En sådan utveckling hade Hjalmar nog inte kunnat tänka sig där han satt med pensel, färger och staffli då för 100 år i bilens barndom. Kanske hade han aldrig åkt bil när han målade tavlan.

Det är alltså bron och trafiken som står för den stora förändringen, men jämför man bilderna kan man se att bortanför sundet ser ängarna och skogen precis likadana ut idag som då för 100 år sedan.

Om du vill se fler målningar av Hjalmar: Googla efter ”Hjalmar Trafvenfelt målningar”

Hjalmar vid sitt staffli.
2022-07-11 16:19
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla