Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

När jag var Motala express

Alf i en av sina större roller
Alf i en av sina större roller

Jag var under många år lärare på Sjöängsskolans högstadium här i Askersund. Jag har förstås många minnen, mest positiva, från mina nästan 40 år på Sjöängsskolan.

Någonting, som vi som var med minns med glädje, är våra julspex. Det var revyer som vi lärare gjorde för våra elever till julavslutningarna varje år. Om saker som hänt på skolan, i staden och i världen. Vi brukade också ha en eller två föreställningar för allmänheten.

Våra elever tyckte det var kul att se andra, och oväntade sidor av sina lärare, men mest roligt hade vi nog själva. Jag har under åren spelat många udda roller i julspexen. Jag har bland annat varit dammsugare och spelat elaka Måns, men den egendomligaste rollen, var nog när jag spelade Motala Express. Motala Express,

Vätterns vackraste fartyg byggt 1895, hade under ett antal år haft Askersund som hemmahamn och var stadens finaste turistattraktion. Hon gjorde turer ut i skärgården. Ångmaskinen, som hade varit med från början, drev fram fartyget nästan ljudlöst mellan öarna. Motala express var nu till salu och risken var stor att fartyget skulle hamna i Stockholm.

Det var anledningen till att jag utklädd till Motala Express gjorde entré och höll en sorgesam monolog som uttryckte vad alla askersundare kände: Vi ville ha kvar vårt älskade fartyg. In på scenen kommer då de tänkta köparna. Jag för fram mitt främsta argument: Motala Express, är för lång och får inte plats i slussarna i Göta kanal. Hon är Vätterns fånge.

En av spekulanterna måttar ett karateslag som skiljer fören från resten av fartyget. Det var just detta som senare skedde, även om det inte var genom ett karateslag. Om man googlar kan man se Motala express med kapad för i Göta kanal. Motala express ligger idag vid Strandvägen i Stockholm. Fortfarande i originalskick

Jag vill också passa på att berömma Johan och Marita Bergsten som äger och driver efterföljaren M/s Wettervik. De har en omfattande kryssningsverksamhet. Förutom dagliga turer ut i skärgården sommartid erbjuds bland annat räkfrossakryssningar, snaps, öl och whiskeyprovningskryssningar, piratkryssningar under barnveckan och bröllopskryssningar med vigsel ombord.

2021-01-04 15:44
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla