Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19
FNL-märket bars av alltfler under Vietnamkriget.
FNL-märket bars av alltfler under Vietnamkriget.

Tusen mil från Vietnam
fanns vår FNL-grupp

Vietnamkriget pågick mellan 1965 och 1975. Efterhand som kriget pågick blev alltfler kritiska till USA:s upptrappade krigföring, även i USA.

Också i Sverige växte kritiken. Ett exempel är när Olof Palme gick i ett demonstrationståg tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör 1968.
I Sverige organiserades motståndet mot kriget genom de förenade FNL-grupperna DFFG, en gemensam rikstäckande organisation för de många FNL-grupper som fanns runt omkring i hela landet.

Jag var med och bildade en FNL-grupp i Askersund i början på 70-talet. Vi var som mest ett tio-tal medlemmar som alltså arbetade för att påverka Askersundsborna till att ta ställning mot USA´s krig i ett fattigt asiatiskt land. Vi träffades regelbundet för planering och studiecirklar. Vi sålde vår tidning Vietnambulletinen ute på stan. Vi hade också som jag minns det några torgmöten och samlade in pengar.

En söndagseftermiddag fick jag ett telefonsamtal. Den som ringde var Sven Öste, utrikeschef på Dagens Nyheter och en av den tidens mest kända journalister i Sverige. Han hade i många år rapporterat från krig och konflikter runt omkring i världen och fått stora journalistpriset för sin bevakning av Vietnamkriget. Han ville komma till Askersund för att undersöka hur människorna i en liten svensk stad såg på Vietnamkriget i början av 70-talet.

Några dagar senare kom han tillsammans med ytterligare en journalist och två fotografer. De besökte arbetsplatser, bland annat min arbetsplats Sjöängsskolan. De intervjuade politiker och folk på stan. FNL-gruppen fick förstås också komma till tals.

Resultatet blev en helsida i Dagens Nyheter med rubriken ”Askersund tusen mil från Vietnam”.

Fyrtio år senare: På cykelsemester i Vietnam. Vi stannar vid en järnvägsbro över floden i utkanten av Hanoi. Vår guide Van Nang Nguyen berättar att bron under kriget bombades vid flera tillfällen av amerikanerna.

Bombningarna upphörde när man kom på idén att amerikanska krigsfångar skulle vara med vid reparationsarbetena.

2021-04-23 15:09
Lasse Bourelius
Jag var elev på den tiden på sjöängsskolan och kommer ihåg reportaget där jag tror att jag uttalade mig om min samhällskunskapslärare och hans betydelse för min syn på Vietnamkriget. Kanske var det du - kan inte komma på ditt namn. Jag hette Johansson på den tiden. Hade varit kul att läsa artikeln som jag tror publicerades 19750507, men det märkliga är att jag gick ut fr sjöängsskolan 1973 så intervjun kanske gjordes efter att jag slutat.
2022-02-01 2:08
Lasse Bourelius
Jag var elev på den tiden på sjöängsskolan och kommer ihåg reportaget där jag tror att jag uttalade mig om min samhällskunskapslärare och hans betydelse för min syn på Vietnamkriget. Kanske var det du - kan inte komma på ditt namn. Jag hette Johansson på den tiden. Hade varit kul att läsa artikeln som jag tror publicerades 19750507, men det märkliga är att jag gick ut fr sjöängsskolan 1973 så intervjun kanske gjordes efter att jag slutat.
2022-02-01 2:08
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla