Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Träningen är
en mötesplats

Träningen på vårdcentralens gym är en trivselfaktor, konstaterar krönikören.

För två år sedan tog jag kontakt med sjukgymnastiken på vårdcentralen häri Askersund. Jag hade, liksom så många generationskamrater, artrosbesvär. Jag kände av knäna, särskilt i trappor och i nerförsbackar.

Jag fick instruktioner för hur jag skulle träna för att stärka muskler som kan avlasta mina knän. Sedan dess har jag  gått till vårdcentralens gym två gånger i veckan. Det känns att träningen har effekt.

Jag är inte ensam förstås. Vi är rätt många. De flesta, men inte alla, i pensionsåldern. Många har förstås, precis som jag, inlett sin gymkarriär efter besök hos en sjukgymnast. Vi tränar kanske inte för att bli bättre. Snarare för att inte bli sämre. Förhoppningsvis klarar vi åldrandet lite bättre än vi annars skulle ha gjort. Kanske blir vi mindre vårdkrävande åldringar tack vare vår träning och sparar pengar åt kommunen.

Men träningen har också en annan sida, en bonus: Vi har rätt trevligt tillsammans. Vi har mycket att prata om mellan de olika träningsmomenten. Vi pratar om allt möjligt. Om gemensamma bekanta, om gemensamma minnen. Ibland löser vi världsproblem och ibland pratar vi om sånt som hänt på bygden. Det skulle vara fint med en kaffeautomat, sa någon.

Den här sortens mötesplatser är så viktiga. Kanske särskilt för oss äldre, som inte längre jobbar. Jag vet att det finns ett stick-kafé där kvinnor träffas och stickar på kafé Tutingen. Pingstkyrkan har trivselträffar på onsdagar och både PRO och SPF spelar boule och bowling. De här mötesplatserna, och andra, betyder mycket för många av oss.

Vi människor behöver varandra för att trivas och må bra

2019-01-14 15:03
Gudi
Finns mycket forskning kring styrketräning som styrker dess positiva effekter även hos äldre människor. Så fortsätt träna och ha kul, du gör framförallt dig själv och din hälsa en jätte-tjänst.
2019-01-16 0:20
Sonja Cederlöf
Jättebra Alf! Detta är vad vi alla behöver - vi måste stimulera kropp och själ , se varandra, prata. Det minskar kostnaderna för samhället, inte helt fel. Ensamheten och passiviteten är farlig.
2019-01-18 23:33
Gudi
Finns mycket forskning kring styrketräning som styrker dess positiva effekter även hos äldre människor. Så fortsätt träna och ha kul, du gör framförallt dig själv och din hälsa en jätte-tjänst.
2019-01-16 0:20
Sonja Cederlöf
Jättebra Alf! Detta är vad vi alla behöver - vi måste stimulera kropp och själ , se varandra, prata. Det minskar kostnaderna för samhället, inte helt fel. Ensamheten och passiviteten är farlig.
2019-01-18 23:33
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla