Logotyp Sydnärkenytt
08 September 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Alltid på en tisdag
för påhittigt gäng

Tisdagsgänget på väg till Grythyttans små portioner.

I början av 80-talet bildades tisdagsgänget i Askersund. Från början enbart ett motionsgäng som träffades på tisdagskvällarna för att tillsammans springa ett varv runt stan, en sträcka på 6-7 kilometer.

Ett tiotal män runt 40, alltså i begynnande medelålder. I bastun efter träningspassen föddes iden att vi skulle avsluta träningskvällarna med att turas om att bjuda på en bit mat. Vi hade ju så mycket att prata om.

Efterhand tillkom olika aktiviteter. Vi hade till exempel ett gemensamt stående systemtips och tävlade också om att ha bästa enkelrad varje vecka. Ett vandringspris; en pokal i plast på ekfot, delades halvårsvis ut till bäste tippare. Vi strävade efter att få prominenta personer som pokalutdelare. En gång var det Elvi Olsson, då länets landshövding, en annan gång Europamästaren i simning Anders Holmertz.

Mest minnesvärt var nog ändå den gången då Karl-Gustav Lindstedt överlämnade pokalen till en överraskad och något generad vinnare. Detta efter föreställningen. i samband med ett teaterbesök på Vasateatern(?) i Stockholm.

Detta med teaterresor och andra utflykter var en annan av gängets aktiviteter. Vi var på Finnkamp och på både ishockey- och fotbollslandskamper i Stockholm och Göteborg. Vi gjorde båtutflykter i egna båtar på Vättern och färdades på Kanalbåt mellan Motala och Borenshult.

En gourmetresa till Grythyttan minns vi också, framför allt för att portionerna var så knappt tilltagna: Ett litet ripbröst med några korsade grönsaker och en dekorativ skvätt sås. Minimala portioner var på modet i restaurangbranschen i början av 80-talet. (Som tur var fanns också en ostbuffé.)

Tisdagsloppets juniorklass. Masterstart med Kim Bergqvist. En gång landslagsman på 800 m.

Allt det här är fina minnen för oss som var med, men om askersundsborna minns oss, är det nog för Tisdagsloppet.

1984 föddes iden att vi skulle arrangera ett stadslopp i Askersund. Vi bjöd in till ett motionslopp på den sträcka vi själva brukade springa. Alltså stan runt.

Loppet gick förstås alltid på en tisdag och var lite annorlunda: Alla hade till exempel identiska nummerlappar: Dagens datum, och liknade ett almanacksblad. Det förekom ingen tidtagning, däremot vätskekontroll. Vår tanke var att alla som deltog skulle få något slags pris. Priser som vi hade tiggt ihop i stadens affärer.

I fyra år arrangerade vi tisdagslopp. Intresset var stort. Som mest hade vi runt 400 deltagare, men sista året hade intresset bland allmänheten dalat så mycket att vi bestämde oss för att inte fortsätta.

Omkring 1990 upphörde också tisdagsgänget. Riktigt varför vet jag inte, men allt har ju sin tid, som man brukar säga. Men vi träffas ju på stan, vi som bor kvar i Askersund. Ett antal lätt grånade pensionärer som har fina gemensamma minnen.

2016-02-27 18:41
BörjeNordin
Jadu Alf, härliga minnen med Tisdagsgänget. Och förstås också Tisdagsloppet som var knappt 5 kilometer långt. Själv var jag speaker och åkte runt i SP-service buss med högtalare på taket och skrämde? upp folk runt om i Askersund. Det fanns också en ungdomsklass(se bilden) som gick från hamnen runt dåvarande Pressbyrån och via strandpromenaden fram till målet i hamnen. Kim Bergkvist var "master" första hundra metrarna så ungdomarna inte skulle rusa för fort i början. Unikt med loppet var också att priserna var upplevelser, t.e.x. biltvättar, fika, hårklippning, luncher, och givetvis också någon utlottad semla!
2016-03-01 9:46
BörjeNordin
Jadu Alf, härliga minnen med Tisdagsgänget. Och förstås också Tisdagsloppet som var knappt 5 kilometer långt. Själv var jag speaker och åkte runt i SP-service buss med högtalare på taket och skrämde? upp folk runt om i Askersund. Det fanns också en ungdomsklass(se bilden) som gick från hamnen runt dåvarande Pressbyrån och via strandpromenaden fram till målet i hamnen. Kim Bergkvist var "master" första hundra metrarna så ungdomarna inte skulle rusa för fort i början. Unikt med loppet var också att priserna var upplevelser, t.e.x. biltvättar, fika, hårklippning, luncher, och givetvis också någon utlottad semla!
2016-03-01 9:46
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla