Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Med gubbgänget
i Berlin 28 år senare

På lämplig plats i tyska huvudstaden.

Jag har tidigare i min blogg berättat om våra gubbsemestrar. Vi är fyra vänner som gör en resa varje år. I fjol besökte vi Vilnius, Litauens huvudstad. Den här sommaren var Berlin vårt resmål.

Berlin, en skärningspunkt för världspolitiken under hela 1900-talet, har mycket att se och uppleva för oss fyra som delar intresset för politik och historia.

Det är 28 år sedan vi fastnade i DDR min fru Annika och jag på grund av ett tappat pass i Dresden på vår väg till Budapest. Jag har berättat om den händelsen i en tidigare blogg ("Berlin en vändpunkt"). Efter en hel del vedermödor lyckades vi få ett provisoriskt pass på svenska ambassaden i Östberlin och kunde resa hem.

Berlin är en helt annorlunda stad idag. Vi hade alla fyra erfarenheter från DDR-tiden och valde att besöka minnesplatser från den tiden under våra fyra dagar i Berlin.

Stasis högkvarter har blivit museum där chefens skrivbord kan beskådas.

Här satt tusentals inspärrade under DDR-tiden.

Ministeriet för statssäkerhet, Stasihögkvarterets väldiga komplex är numera ett museum. Härifrån styrdes övervakningen av DDR-medborgarna. Den sevärda tyska TV-serien ”Weissensee”, som delvis är filmad på plats, ger en bild av hur det fungerade. (Det lär komma en säsong till). Stasichefen Erich Mielkes tjänsterum ger intrycket att han bara har lämnat för dagen.

Ganska nära Stasihögkvarteret ligger i stadsdelen Hohenschönhausen det tidigare centralhäktet och förhörscentralen, ett fängelse för tusentals oliktänkande och för människor som hade försökt fly till väst. Idag är det ett museum. Några av guiderna har själva suttit inspärrade och kan berätta om de metoder som användes för att bryta ner dem som satt fängslade.

Det är märkligt att tänka tillbaka på att allt detta fortfarande fanns bara några kilometer bort när vi satt på trappan till den lördagsstängda ambassaden den där sommaren 1989. Ingen visste ju då att DDR skulle rasa ihop när muren öppnades, och revs bara några månader senare.

Vid floden Spree i centrala Berlin ligger DDR-museet. Ett delvis interaktivt museum som berättar om livet i DDR. Där finns en inredd lägenhet efter DDR-standard. Man kan få provsitta och låtsasköra en Trabant och mycket annat.

En påfallande stor del av besökarna var tonåringar som ju inte själva har upplevt DDR-tiden. Kanske hade många av dem hört föräldrarna berätta och ville se själva hur det var.

Men Berlin är ju så mycket mer än DDR-minnesplatser. Dagens Berlin är en fantastisk turiststad. Upplevs kanske bäst på cykel. Vi cyklade ungefär sju mil under våra Berlindagar. Även i centrum finns separata cykelbanor och bilister som tar hänsyn. Tänk bara, känslan att cykla på Unter den Linden och genom Brandenburger Tor och förbi det mäktiga Riksdagshuset.

2017-08-20 11:54
Hans Malmgren
Fin skildring sv fyra innehållsrika dygn.
2017-08-25 22:49
Hans Malmgren
Fin skildring sv fyra innehållsrika dygn.
2017-08-25 22:49
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla