Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

När teater blev
viktigare än bio

När jag blev tonåring i mitten på 50-talet hade jag aldrig varit på teater. Det låter kanske märkligt idag när teaterupplevelser hör barndomen till för alla barn, men mycket var annorlunda när jag växte upp.

Dels var teater för barn och ungdomar inte särskilt vanligt, i varje fall inte i de mindre samhällen där jag bodde som barn, dels växte jag upp i en frikyrklig familj där teater och skådespeleri var nästan lite syndigt, även om att gå på bio var ännu mer synd.

Alfs första pjäs en klassiker
123 Schtunk, tolkar klassiker på eget sätt

Jag var nog femton eller sexton år när jag för första gången upplevde en teaterföreställning. Jag gick sista året på realskolan i Falköpings högre allmänna läroverk och skolan bjöd på en teaterresa till Göteborg i ett chartrat tåg. Vi hade biljetter till Göteborgs stadsteater och fick själva promenera Avenyn upp till Götaplatsen.

Min första teaterupplevelse uppe på övre läktaren, var Romeo och Julia, ett av teaterhistoriens mest kända verk av Shakespeare, den Störste. Ingen dålig premiär. Det jag nog minns bäst var Julias Amma, som spelades av Berta Hall.

Ett par år senare, när jag gick på gymnasiet, åkte vi på teater igen. Också den här gången var det en Shakespearepjäs, Köpmannen i Venedig. En av skådespelarna som gjorde starkt intryck var Ernst-Hugo Järegård, som senare skulle bli en av landets mest välkända skådespelare.

Hösten 1965 började jag studera på universitetet i Göteborg. Jag kom att bo rätt nära Götaplatsen och Stadsteatern. Det hände att jag gick på Folkteatern vid Järntorget och på Atelierteatern, men mest var det Stadsteatern. Vi studenter kunde köpa klippkort. Jag vill minnas att det kostade 10 kronor per föreställning. Det blev så att jag gick oftare på teater än på bio under några år.

De mest minnesvärda förställningarna i slutet av sextiotalet var Sandlådan, Flotten och Hemmet, en sorts samhällskritiska gruppteaterförställningar som var mycket omtalade på den tiden. Kent Andersson och Bengt Bratt hette upphovsmännen. Flera av den tidens göteborgsskådespelare kan man idag se i SVT:s repriser av Hem till byn.

Det har gått många år sen dess och numera, sedan Sjöängen byggdes, har vi en fin teaterscen i Askersund och dessutom en riksteaterförening som ser till att vi får se fyra-fem föreställningar om året.

För ett par år sedan gav teatergruppen 123 Schtunk från Göteborg Vilhelm Mobergs Raskens i en alldeles egen tolkning. Jag har nog aldrig skrattat så mycket under en teaterföreställning, Jag vet att de kommer hit igen i höst. Det ser jag fram emot.

2020-03-31 12:18
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla