Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Det finns bara
en mänsklig ras

Tidigare i mitt ganska långa liv har jag haft möjligheter att resa. Flera resor har gått till ovanliga och avlägsna resmål.

En flicka i Abinsi. Foto: Alf Anneborg

 

Det började 1981-82 då jag reste med Den resande skolan från Vilhelmina till Afrika. Under nästan två månader bodde jag tillsammans med tre reskamrater i byn Abinsi i Nigeria med nästan lika många innevånare som Askersund. Vi träffade och lärde känna många människor, inte minst barn och lärare eftersom vi besökte byns skola vid flera tillfällen. Vi besökte också kyrkor och var hembjudna till familjer.

Senare, under 90-talet, reste min fru Annika och jag med researrangören ”Läs och res” på tre olika resor (finns att hitta på nätet). Resorna leds av inhemska reseledare och kan vara mellan tre och fem veckor långa. På resorna får man flera möjligheter att träffa många olika människor. Bland annat genom att man under en del av resan bor hemma hos en familj.

Vår första resa gick till södra Indien och hade skola i Indien som huvudtema. Vi hade bland annat lektioner om Sverige i olika klasser. Vi bodde några nätter hemma hos en bananodlarfamilj i det berömda Backwaters i Kerala. Vår fantastiska reseledare Rajiv, med ett smittande skratt, är fortfarande verksam.

Nästa resa gick till Equador. Ett land med både havskust, högland och regnskog. Mest minnesvärt från resan var att vi i en vecka bodde hos en familj med tre små barn i Amazonas. Vi bodde också några dagar i en fiskeby vid havet och fotvandrade på 4 000 meters höjd.

Vår sista resa med Läs och res gick till Ryssland i mitten av 90-talet. Till Sankt Petersburg och Novgorod och till en by, som var en nedlagd kolchos. Där bodde vi en vecka hos olika familjer. Tillsammans med oss bodde också Ludmila som var vår tolk. Hon läste engelska på universitetet i Sankt Petersburg. Sista kvällen före hemresan ordnade byborna en fest för oss.

Jag har sett och lärt mig mycket under dessa resor. Mest handlar det om människorna. Jag har insett att även om vi lever på olika platser och under olika villkor, är vi alla lika. Det finns bara en mänsklig ras. Vi är alla homo sapiens även om vi ser olika ut och har olika hudfärg.

Jag skulle kunna säga att mina resor har vaccinerat mig mot rasism. Det finns inget ”vi” och ”dom”.  

2022-10-14 13:59
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla