Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vad Sjöängen betyder för mig

Vårt fantastiska kulturhus fyller fem år. Sjöängen har kommit att betyda mycket för mig som för många andra askersundare. Inte många andra småkommuner har något liknande och jag känner stor tacksamhet gentemot våra kommunpolitiker som vågade satsa stort när man byggde en ny högstadieskola.

Pandemin har förstås drabbat Sjöängen som så många andra evenemangsplatser, men nu är vi igång igen och hoppas att smittoläget inte skall drabba oss lika hårt en gång till (även om det blir en del begränsningar fr.o.m. december).

Jag går alltså ofta till Sjöängen på olika evenemang. Jag kan ta den senaste veckan som exempel: 

I torsdags ett samtal om Folke Dahlberg mellan sällskapets ordförande Jonas Modig och författaren Thomas Bannerhed på övre våningens foajéscen. I fredags en film i stora salongen om ångaren Per Brahes förlisning på Vättern 1918 (jo, jag har tidigare skrivit om bärgningen i min blogg). I söndags en intressant föreläsning om Tbc-pandemin i Sverige.

Det hände också andra saker i huset, som Musikskolans konsert och utställningen med Folke Dahlbergs konst i konsthallen.

Nu ser jag fram emot manskörens adventskonsert den 28 november och ”Emils jul” med Lerbäcks teater och Svenska kammarorkestern i december.

Men det är inte bara evenemang. Biblioteket och fikaserveringen i stora foajén besöker jag ofta och som pensionär kan man äta i skolbespisningen när eleverna har ätit klart

2021-11-23 18:07
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla