Logotyp Sydnärkenytt
08 September 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Mitt sista sommarjobb
gick ​i spritens tecken

Från 14-15 årsålder sommarjobbade jag varje sommar. Mitt sista sommarjobb hade jag i 25-årsåldern i mitten på 60-talet när jag studerade på universitetet i Göteborg.

Jag jobbade den sommaren på Vin-och spritcentralen, som låg utmed Göta älv alldeles norr om Göta älvbrons fäste på landsidan. Området heter än idag Hultmans holme, men Vin-och spritcentralen finns inte längre kvar.

Inhemsk sprit, som renat, eau de vie och vodka Explorer tappades upp på flaskor utmed ett löpande band och förpackades i trälådor, som rymde trettio flaskor om jag minns rätt. Lådorna kom sedan tillbaka med tomglas som fylldes på nytt.

Utländsk sprit kom med fartyg eller järnväg i mindre pappkartonger. Vin kom i tankfartyg och tappades på flaskor på samma sätt som när det gällde spriten.

Vin- och spritcentralen distribuerade lådor och kartonger till systembutikerna. Jag sommarjobbade som medhjälpare på en av de lastbilar som levererade till Göteborgs systembutiker.

Vi staplade stuvar på flaket med fyra eller fem lådor på höjden beroende på om det var halv- eller helflaskor. Detta gjorde vi med en sorts säckkärror med stödhjul. Flaket rymde ungefär 100 lådor.

En del av systembutikerna hade lastkaj, vilket gjorde jobbet rätt enkelt, men så var det inte överallt. Särskilt minns jag butiken på Landsvägsgatan vid Järntorget. Där skulle lådorna från flakhöjd ner till marknivå.

I dag är lastbilar, som distribuerar varor utrustade med hydrauliskt sänkbar bakläm, som underlättar jobbet. Så var det inte på 60-talet. Bilens förare körde fram en stuv med fyra eller fem lådor i taget till flakkanten. Jag som medhjälpare stod på marken och tog emot låda efter låda som föraren liksom hasade ner till mig, som byggde upp en ny stuv på marken.

Man lärde sig snart tekniken att underlätta jobbet, men det var ända ett tungt och påfrestande arbete. Efter en arbetsdag med fyra lass till Landsvägsgatan, var man ganska mör i kroppen.

Jag kommer ihåg basen på lastbilsavdelningen, som alltså var min chef. Han hette Rune Emanuelsson och det märkvärdiga med honom var att han också var lagledare för IFK Göteborgs A-lag. Han, precis som spelarna, hade också ett vanligt jobb, åtminstone på deltid.

Intresset för fotboll var inte mindre på 60-talet än i dag. Jag kommer ihåg ett lokalderby mellan ÖIS och IFK. Det var en vanlig vardagskväll. Vi var 30 000 på läktarna på nya Ullevi.

Jag googlade Rune Emanuelsson för att vara säker. Där fick jag veta att han tidigare själv hade spelat högerhalv i IFK och att han var med i det svenska landslag som tog guld vid OS i London 1948. Han står som reserv, så jag vet inte om han var på plan i någon av matcherna. Han satt i alla fall på avbytarbänken.

Det blev ytterligare en sommar på Vin-och spritcentralen. Då blev jag befordrad till förare på en av bilarna och fick med mig en annan sommarjobbare som medhjälpare.

Jag försöker minnas hur mycket det var i det bruna lönekuvertet som Rune Emanuelsson delade ut, men förgäves. Jag minns däremot att en flaska vin på den tiden kostade under fem kronor.

2018-07-11 17:15
Ulla falkenström
Alltid trevlig läsning Alf.
2018-07-11 19:38
Ulla falkenström
Alltid trevlig läsning Alf.
2018-07-11 19:38
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla