Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Här är mina
seriefavoriter

För ett par år sedan fick jag Netflix som en sorts sidoabonnemang av min son Oskar. Jag tackade och tog emot, men var väl egentligen inte så intresserad från början, men insåg snart att jag skulle komma att titta rätt mycket på Netflixserier. Särskilt som utbudet på de vanliga TV-kanalerna, så när på en del undantag, är rätt enahanda.

I olika media,  till exempel i vår stora granne i Örebro, brukar man ibland rekommendera serier i olika strömmningstjänster, så jag tar mig friheten att göra detsamma och betonar att det är några av mina högst personliga favoriter i ett stort utbud av serier. Jag hoppas att någon kan ha glädje av mina synpunkter.

Den serie som mest har fångat mig heter ”Rectify”. Det är en amerikansk serie som handlar om Daniel, som har suttit 18 år i dödscell, dömd för våldtäkt och mord på sin flickvän. Modern DNA-teknik gör att han frias. Han återvänder till den småstad där han växte upp och till sin familj.

Filmen berättar i långsamt tempo om familjerelationer, om att många i staden fortfarande tror att han är skyldig, och inte minst om hans egna svårigheter att anpassa sig till ett socialt liv efter många år i isolering. Man tycker sig personligen lära känna karaktärerna i filmen. Och vem begick egentligen mordet arton år tidigare?

Nyligen såg jag den tyska serien ”Charité” som utspelas på ett stort Berlinsjukhus. I den första säsongen är det 1880-tal och förutom att den är spännande och välspelad handlar det om ett stycke medicinsk historia. Intensiv forskning bedrivs bland aannat för att hitta metoder att bota TBC.

Den andra säsongen utspelas under andra världskriget. Spänningarna under den nazistiska diktaturen återspeglas bland människorna på sjukhuset och hur de allierades bombningar drabbar sjukhuset och patienterna. Det bör kanske sägas att serien tar ställning mot regimen.

Ricky Gervais, mest känd från ”The Office” kom nyligen med en Netflixserie som heter ”After life” Den berättar om Tony som mist sin fru i cancer. Han vill egentligen inte leva vidare, men måste ta hand om sin hund. Han bestämmer sig istället att hämnas på världen genom att vara elak och oförskämd mot alla inte minst på arbetet på den lilla lokaltidningen. Under den korta seriens gång försonas han med sin sorg och lyckas hitta tillbaka till livet. En serie med både svärta och humor.

Det finns förstås många andra sevärda serier. Till exempel ”Derek” en hjärtevärmnde historia där Ricky Gervais spelar en lätt utvecklingsstörd medelålders man som bor på ett äldreboende. Snart kommer också nästa säsong av den hyllade serien ”The Crown”, som berättar om drottning Elizabeths liv. Den första Netflixproducerade svenska serien ”Det största av allt” är också sevärd.

2019-09-03 12:19
Marita Öhrn
Jag gillar skarpt att du tipsar både om böcker, film och serier. Alldeles just nu tittade vi på ”Gubben i stugan”, ett underbart tidsdokument, inom kort ska vi nog skaffa Netflix och idag hittade jag ” Tid och otid” av Ardelius, tyvärr har jag inte hittat den första delen ännu så den får vänta ett tag. Men tack för att du tipsar.
2019-10-10 18:43
Marita Öhrn
Jag gillar skarpt att du tipsar både om böcker, film och serier. Alldeles just nu tittade vi på ”Gubben i stugan”, ett underbart tidsdokument, inom kort ska vi nog skaffa Netflix och idag hittade jag ” Tid och otid” av Ardelius, tyvärr har jag inte hittat den första delen ännu så den får vänta ett tag. Men tack för att du tipsar.
2019-10-10 18:43
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla