Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Så slutar “Yxan”, en
av många läsningar

Min senaste blogg handlade om värdet av högläsning för barn och ungdomar. Jag berättade om ”Yxan” en bok som jag tycker passar för högläsning i en högstadieklass, men jag berättade inte hur berättelsen slutar. Om någon som läste min blogg skulle vilja läsa själv slutar i alla fall boken så här:

En spännande läsning
En spännande läsning

Brian klarar att överleva i vildmarken. Han skaffar mat, han bygger en koja. Yxan är förstås till stor hjälp. Det blir spännande och dramatiska möten med skogens vilda djur.

Men vintern närmar sig och Brian förstår att han måste få hjälp. Vinterns mörker och kyla skulle han inte klara. En dag drar en tromb fram över skogen och sjön. Tromben ändrar flygplanets läge och stjärtfenan blir synlig över vattenytan. Brian får en idé.

Han minns att det finns en nödväska som innehåller sånt som kan hjälpa en nödställd. Där finns bland annat proviant och en nödradiosändare. I planet finns också den döde piloten. Det avskräcker förstås, men Brian förstår att väskan kan bli hans räddning.

Han bygger en flotte och paddlar ut till planet. Med hjälp av yxan hugger han ut ett bakre sidofönster så långt från piloten som möjligt och lyckas nå väskan. När han kommer iland försöker han aktivera nödsändaren men det verkar inte lyckas. Den kan ha tagit skada av att ha legat i vattnet så länge. Istället koncentrerar han sig på den vakuumförpackade maten. Han vill tillrätta en festmåltid.

Det finns bland annat chokladpudding till efterrätt. När han precis skall börja äta, hör han ljudet av en helikopter. Nödsändaren fungerade alltså och Brian är räddad.

När jag tittar tillbaka på mina tidigare bloggar, inser jag att många handlar om läsning. Inte så konstigt. Läsning är ett stort intresse för mig. Jag läser mycket, inte minst nu under pandemin.

Sedan flera år är jag med i ”Läslustan” en bokcirkel som bokhandeln i Askersund - och i Kumla - arrangerar varje år, som ger oss möjlighet att läsa 55 nyutkomna böcker under ett år. Fördelen är att man kommer att läsa böcker som man kanske själv inte skulle ha valt. Så kom det sig att jag läste ”Där kräftorna sjunger” av den amerikanska författaren Delia Owens. En fantastisk bok som jag varmt rekommenderar. Förra årets mest sålda bok i USA. Den kommer också att bli film.

Det finns förstås många andra läsvärda böcker i ”Läslustan” Här är två exempel: Peter Englunds ”Söndagsvägen” och ”Villebråd” av sydafrikanen Deon Mayer, en av världens bästa thrillerförfattare.

2020-12-02 14:46
Marita Öhrn
Saknar den bokcirkeln. Den gav så mycket, och som du skriver, bra böcker man inte hade kommit på tanken att läsa annars fick man chansen att prova,
2020-12-06 22:49
Marita Öhrn
Saknar den bokcirkeln. Den gav så mycket, och som du skriver, bra böcker man inte hade kommit på tanken att läsa annars fick man chansen att prova,
2020-12-06 22:49
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla