Logotyp Sydnärkenytt
08 December 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Per Brahe slutade på Åland efter bärgningen

Olycksaliga Per Brahe eefter att ha hämtats upp från Vätterns botten. Foto: Okänd
Olycksaliga Per Brahe efter att ha lyfts från Vätterns botten. Foto: Okänd


Bärgningen av Per Brahe sommaren 1922 väckte ett stort intresse i hela landet. Många tusen följde bärgningen på plats, bland annat från passagerarfartyg som Motala Express, Många kom med tåg på den järnväg som på den tiden gick mellan Mjölby och Hästholmen. Hästholmenborna kunde tjäna en extra slant genom att erbjuda mat och genom att ro besökande ut i sina båtar.

Delvis berodde nog det stora intresset på att konstnären John Bauer och hans familj fanns bland offren.

Förutom gods bärgades kropparna efter de 24 som omkommit i olyckan. Alla utom familjen Bauer begravdes vid Västra Tollstads kyrka någon kilometer från Hästholmen. Där finns idag en minnessten på kyrkogården.

Minnestavlan i Tollstad. Foto: Alf Anneborg
Minnestavlan i Tollstad. Foto: Alf Anneborg

Bärgningen hade bekostats av en grupp storbönder i trakten som hade hoppats att kunna gå med vinst när båtens last hade bärgats. Så blev det dock inte, vilket kanske förklarar den makabra turne som vraket gjorde i hamnarna runt Vättern och på ostkusten, där folk mot en avgift kunde gå ombord och se vraket.

Därefter hamnade Per Brahe i Bastedalen, där man började reparera och bygga om fartyget. Vid Bastedalen finns idag en minnestavla där man på kartor och bilder kan se Bastedalen för hundra år sedan. Man kan till exempel se var tegelbruket låg och var slipen/varvet fanns där Per Brahe låg. Bastedalen - enligt mig en av Närkes vackraste platser - kan vara värt ett besök.

1924 var ombyggnaden klar och båten hette nu Östergyllen och gick i trafik på Vättern. Båten bytte namn och ägare några gånger under 20-talet. 1929 såldes hon till Åland och fick namnet Åland II. Hon gick mellan Åbo och Åland ända fram till 1959 då hon skrotades, eller höggs upp som det väl heter när det gäller fartyg.

Att Per Brahe skulle komma att finnas kvar så länge, var nog svårt att tänka sig för de som följde bärgningen sommaren 1922

2021-03-27 14:33
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla