Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vi reste genom Niger
där franska uranet bryts

Jag har tidigare skrivit om min resa till Afrika med den resande skolan 1982-83, men militärkuppen i Niger väcker starka minnen och ger mig anledning att återigen skriva om min resa till Afrika för 40 år sedan. Vårt resmål var Nigeria, men vi skulle komma att resa genom Niger på vägen dit

Vi hade lämnat våra bussar i Tamanrasset i södra Algeriet där den anlagda vägen tog slut. Vi delade in oss i mindre grupper och betalade för att åka på flaket på en av lastbilarna i en konvoj som fraktade bland annat salt och dadlar söderut. Det är på det sättet folk som inte har råd att flyga tar sig igenom Sahara.

Artikelförfattaren under en rast på färden genom Sahara till det högaktuella landet Niger.

 

I norra Niger, slutmålet för lastbilskonvojen, fick vi leta andra transportmöjligheter. Det blev fortsatt lastbilstransport med bilar som utrustats med långbänkar för passagerartransport och med vanliga bussar samt även en kortare etapp i taxi.

Att resa genom Niger var en speciell upplevelse. Det var inte bara passkontroll vid landets gräns. Varje gång vi kom till en ny stad var det som att passera en nationsgräns med pass- och personkontroller. Dessutom fanns militärposteringar inne i städerna där vi också kontrollerades.

Niger hade varit en fransk koloni och Frankrike hade fortfarande stort inflytande i landet. Vi hade läst på och visste att i Niger bryts det mesta av det uran som används i franska kärnkraftverk. Vi gissade att det kunde vara förklaringen till de stränga kontrollerna av utlänningar. Än idag är det så att en stor del av Frankrikes uranimport kommer från Niger

Jag minns speciellt en händelse: Vi befann oss i en buss, en vanlig linjebuss full med passagerare på väg mot Zinder, den sydligaste staden i Niger före gränsen mot Nigera. Vi blev stoppade av en militärpostering mitt uti ingenstans. Ingen bebyggelse fanns i närheten. Gruppens befälhavare kommer in i bussen och beordrar några passagerare att lämna bussen. Jag är en av dem: ”Ni med skägget”.

Utanför bussen ställs vi upp på rad framför de beväpnade soldaterna. Vad skulle nu hända? Det kändes som att stå framför en avrättningspatrull. Men ingenting hände. Efter några minuter fick vi gå ombord på bussen, som fick köra vidare.

Dessa minnen väcks till liv när man ser reportage och läser om militärkuppen i Niger. Vad kommer nu att hända? Det tycks fortfarande vara så att Frankrike är beroende av uranimport från Niger. Hur stort är Frankrikes inflytande idag? Hur stor är risken för att grannländerna, som också varit franska kolonier, dras in i konflikten och att leder till krig?

2023-08-28 15:02
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla