Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Flera fina skridskominnen

På Alsens is
På Alsens is

När jag fyllde 50 för snart trettio år sedan, fick jag ett par långfärdsskridskor i present. Jag hade då inte åkt skridskor på många år och mina nya skridskor blev en fantastisk upplevelse. och kom så att bli under många år. Att glida fram nästan motståndslöst över blankis är en fantastisk naturupplevelse

Askersund är en bra plats för långfärdsskridskor eftersom Alsen till skillnad från Storvättern fryser till nästan varje år. Ofta ligger isen snöfri i perioder under vintrarna

Det var en solig senvinterdag. Vi var ett gäng arbetskamrater, lärare på Sjöängsskolan ,som gav oss ut efter skoldagens slut. Ner mot Stjernsund och tillbaka utmed Edölandet, in i djupviken vid Åmmebergsvägen. När vi hade fullbordat varvet runt Alsen stod solen fortfarande högt på himlen. Vi tog ett varv till i solnedgången. Vi kunde bara inte låta bli.

Det brukar heta att Vättern blir helt isbelagd ungefär vart tionde år. Jag har fina minnen också från skridskoturer ute på Storvättern. Vi gav oss ut från Medevi brygga, min bonussvärson Anders och jag. Målet var Stora Röknen ungefär 6-7 kilometer ut i Vättern. Vinden hade blåst isen ren med bara enstaka snöfläckar. Det gick så lätt.

På vägen ut mot Röknen mötte vi en stor grupp, som hade startat i Vadstena och var på väg norrut mot Hammar Så satt vi på trappan till den stuga som Folke Dahlberg hade byggt ute på ön och drack vårt termoskaffe.

När vi vände tillbaka insåg vi att det hade gått så lätt ut mot ön tack vare en svag medvind. Nu hade vi vinden emot oss och fick kämpa in mot Medevi brygga.

Ett alldeles särskilt skridskominne: Det var i mitten på 90-talet. Vi bodde vid Stjernsund. Det var en vanlig skoldag. Då fick jag en idé. Isen låg snöfri och vädret var fint. Istället för att som vanligt ta bilen till jobbet, gick jag ner till stranden där vi brukade bada sommartid, spände på mig skridskorna och åkte den drygt tre kilometer långa vägen in till stan. Den enda gången i livet som jag har åkt skridsko till skolan/jobbet.

Jag brukade säga att långfärdsskridskoåkning är så skonsamt mot kroppen att man kan hålla på tills man är nittio om man bara får hjälp att sätta på sig skridskorna. Det har jag tyvärr fått ta tillbaka. Knäartros och skridskoåkning går inte så bra ihop tyvärr, så nu har mina skridskor gått i arv till en som nu är i femtioårsåldern.

Men mina skridskominnen har jag ju kvar.

2021-02-08 20:05
Marita Öhrn
Fina minnen
2021-02-20 13:55
Marita Öhrn
Fina minnen
2021-02-20 13:55
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla