Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Belgien påminner
om Närkeslätten

Brugge, en av de vackraste städer jag sett.

För ett halvår sedan skrev jag i min blogg om en cykelsemester i Italien. Jag kunde konstatera att jag hade hittat ett sätt att resa som passar mig. Därför har det hänt igen. Under sex dagar har jag cyklat och turistat i Flandern i södra Belgien. Den här gången med svenska och danska reskamrater. Just detta att resa- och cykla tillsammans med reskamrater från våra grannländer ökar resans värde.

Det var vi alla överens om. Vid middagarna på kvällarna har man mycket att prata om. Allt som skiljer våra länder åt, och allt som vi delar och har gemensamt.

Belgien är plattare och mer lättcyklat än Italien och påminner en hel del om Närkeslätten. Åtminstone gäller det den västra delen av Flandern. Längre österut börjar Ardennerna. Där går en del klassiska cykeltävlingar som till exempel ”Vallonska pilen” och ”Amstel Goldrace”. Där är de branta uppförsbackarna en del av poängen.

Vi cyklade alltså längre västerut och hade därför inga kraftödande backar att tampas med. Platt som Närkeslätten som sagt. Mönstret bryts av att landskapet genomkorsas av kanaler och av att byar och småstäder ligger tätare än här i Närke. Vi cyklade också utmed kusten, som är hårt exploaterad och som visar hur tättbefolkat landet är. Många måste dela på en begränsad yta.

Cykelparkeringen vid Brugges järnvägsstation.

Det som gjorde störst intryck, var emellertid inte landsbygden utan staden Brugge, där vi bodde och grannstaden Gent, som vi besökte. En gång i tiden läste jag ekonomisk historia och minns från mina studier att dessa båda städer och landskapet Flandern från slutet av medeltiden och något århundrade framåt var ett av Europas ekonomiska och kulturella centra.

Många byggnader från denna tid finns kvar än idag och präglar stadskärnorna. Brugge är nog en av de vackraste städer jag har sett. Kan till exempel jämföras med centrala Krakow eller gamla stan i Stockholm.

En speciell detalj minns jag av någon anledning från mina historiestudier när det gäller Flandern. När de mekaniska vävstolarna kom och gjorde textilarbetarna arbetslösa, gav dessa sig på och förstörde vävstolarna med sina träskor. Därifrån kommer uttrycket sabotera. Träsko heter sabot på franska.

Belgien är ett cyklande land. Överallt, både i städerna och på landsbygden finns separata cykelvägar. Dessutom bra cykelkartor och tydlig vägvisning. Man behöver inte cykla i grupp, utan skulle klara sig alldeles utmärkt på egen hand.

En sak saknade jag på min belgiska resa. Landet drabbades hårt under de båda världskrigen, men vi passerade inget av de områden som har minnesmärken från krigen. Jag skulle till exempel gärna ha besökt Ypern, där det utkämpades inte mindre än tre blodiga slag under första världskriget:

Men den vackraste visan om kärleken
kom aldrig på pränt
Den dog i en massgrav i Flandern
med en fattig parisstudent

(Sista versen av
"Den vackraste visan om kärleken" av Ture Nerman)
2016-05-27 15:10
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla