Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Bra jobbat trots blåsten

I lördags var jag i Kalmar för att stötta och bistå min son Oskar under ironmantävlingen, som jag berättade i min förra blogg.

Vi gick upp redan klockan fyra på morgonen för att hinna med alla förberedelser innan starten klockan sju. Jag stod vid hamnen där loppet skulle starta och såg solen gå upp över Öland någon timme senare. Det blåste, och det blåste mer än vad prognosen hade sagt. Uppemot tio sekundmeter från nordost rakt in mot hamnen.

Vågorna gick höga, det skulle inte bli lätt. Senare kunde man läsa rapporter om att ett fyrtiotal triatleter hade tvingats ge upp. Någon hade till och med blivit sjösjuk.

Cykelsträckan, som till större delen gick på Öland, blev förstås också jobbig på grund av blåsten. Mer motvind och sidvind än medvind.

Askersundssonen Oskar Anneborg, en av många vinnare inför 60 000 åskådare i Kalmar.

Jag hade tänkt försöka se Oskar vid växlingarna mellan de olika grenarna, men det var svårare än jag hade trott. Främst på grund av avspärrningarna, men också på grund av de täta åskådarleden. Omkring 60 000 människor följde loppet. Jag fick istället följa utvecklingen på en app i min mobiltelefon.

När han närmade sig målet var jag i alla fall på plats på en av de åskådarläktare som fanns vid målgången framför den imposanta barockkyrkan.

Det var härligt att se att alla som korsade mållinjen var segrare, gjorde segergester och tackade publiken för allt stöd under den sista grenen, löpningen, som till stor del gick på en varvbana i centrala Kalmar. Många tävlande från andra länder halade fram nationsflaggor som de burit med sig under tävlingen.

Hur gick det för Oskar? Bra förstås. Trots den besvärliga vinden lyckades han kapa nästan en och en halv timma på sin tidigare bästatid när han gick i mål efter 12 timmar och 28 minuter. Också han en segrare. En prestation som gav 20 000 kronor till Barncancerfonden.

På söndagsmorgonen, när jag satte mig i bilen för hemresan till Askersund, cyklade Oskar iväg för att anmäla sig till nästa års Ironmantävling.

Tävlingens segrare, den blott 23-årige Patrik Nilsson hade tiden 8.08.05.. Det var första gången en svensk vann Ironmantävlingen i Kalmar. Det var dessutom ett nytt svenskt rekord. En nästan ofattbar prestation.

2015-08-20 14:18
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla