Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Stenkulla missionshus
fridfullt och historiskt

                                                                                                                                                                                   

Ibland kan det vara skönt att välja mindre vägar och ta det lite lugnare i trafiken. Här kommer ett tips: Om du kommer till Brändåsen på E 20 på väg söderut; ta av mot RV 50. Ta sedan första avtagsvägen till höger mot Hardemo. Efter knappt hundra meter sväng till vänster mot Vallby.

Vägen löper parallellt med motorvägen genom små vackra byar och enskilda gårdar i ett vackert böljande och vilsamt landskap. Efter drygt fem kilometer ligger Stenkulla missionshus på höger sida (det är lätt att missa)

Stenkulla missionshus, eller pärlan på höjden, är en plats där jag gärna tar en paus och njuter av utsikten och den frid som platsen andas.

Missionshuset är också en del av Sveriges kyrkohistoria: På 1700-talet stiftades en lag som benämndes konventikelplakatet och som förbjöd religiösa sammankomster som inte skadde inom ramen för statskyrkan. Lagen var riktad mot pietisman, som började få fotfäste i Sverige. Under 1800-talet användes den mot den framväxande frikyrkorörelsen, vilket bidrog till emigrationen till Amerika. Något som man kan läsa om i Vilhelm Mobergs utvandrarepos

 

Lagen avskaffades gradvis under 1860-talet. 1865 byggdes byggdes Stenkulla missionshus, som därför nog är en av landets äldsta frikyrkobyggnader. Det byggdes som en del av den inomkyrkliga väckelserörelsen, men blev inom något år en del av den framväxande frikyrkorörelsen.

För mig har Stenkulla missionshus en särskild betydelse. Min pappa Verner var frikyrkopastor i Vretstorp och Östansjö i slutet på 1930-talet några år innan jag föddes och har förstås deltagit i verksamheten även i Stenkulla missionshus. (Andersson var efternamnet på den tiden)

Även idag förekommer en hel del verksamhet på platsen under somrarna. Verksamheten bedrivs av frikyrkoförsamlingarna i Vretstorp och Östansjö. Den 13 augusti är det gudstjänst i Stenkulla missionshus

2023-08-02 0:35
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla