Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Jag känner oro
inför att åldras

Vi brukar träffas en gång varje sommar mina syskon och jag och våra respektive. För några år sedan var vi åtta. Nu är vi bara fem kvar. Vi träffades hos syrran och hennes Henry i Alingsås för ett par veckor sedan. Vi börjar bli gamla. Eller snarare, vi är gamla, så det är förstås bara naturligt att alla inte lever längre.

De här träffarna är viktiga för oss. Har alltid varit, men blir ännu viktigare allt eftersom vi blir äldre.

Jag och mina syskon

Vi har mycket att prata om: Minnen från förr, från barndomen. Minnen från föräldrarna. Vi berättar om barnen och barnbarnen. Vi pratar också mycket om åldrandet och om oron inför framtiden.

Jag är yngst av alla, men också jag står ju på ett av de nedersta trappstegen i livstrappan. Jag är 74 år, så min framtid är begränsad, och jag känner oro när jag ser framåt. Hur många år har jag kvar? Hur kommer de åren att bli?

Jag tycker att jag har ett bra och aktivt liv. Barnen, barnbarnen, vännerna. Jag håller mig i form så gott det går. Hittills i år har jag cyklat 120 mil. Jag är aktiv i föreningslivet och gläds tillsammans med många andra Askersundsbor åt Sjöängen, vårt nya fina kulturhus.

Jag skriver i Sydnärkenytt sen ett par år. Det har kommit att betyda mycket för mig. Skrivarglädjen och att jag känner att det jag gör är viktigt för många människor i min stad/kommun. Jag har bott här i 46 år och jag kommer att bli kvar här resten av min tid.
Men framtiden är begränsad när man har blivit så här gammal, och jag känner oro när jag ser framåt.

Rädd för döden? Jo, det också, men jag oroar mig nog mer för tiden fram tills dess. Har jag ärvt min mammas anlag för demens? Hon hade varit sjuk i flera år när hon dog vid 85 års ålder. Eller har jag mer av min pappas gener. Han var vital och aktiv tills han vid 97 års ålder fick lunginflammation och gick bort lugnt och stilla.

I hyreslängan där jag bor, kan man flera gånger om dagen se hemtjänstens personal. Många av dem som får besök behöver hjälp med det mesta och orkar inte ta sig ut. Kanske är hemtjänstens besök för en del den enda mänskliga kontakten. Hur blir det för mig?

Så nog finns det anledning att oroa sig för framtiden. Jag är inte ensam om att känna den här oron. Jag delar den säkert med alla mina jämnåriga.

Men det är ju inte så mycket vi kan göra, bara hoppas att den sista delen av livet blir så bra som möjligt.

2017-07-29 16:28
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla