Logotyp Sydnärkenytt
23 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Det var en ynnest
att få lära känna Rut

Rut, Alf och Verner när det begav sig.


Min pappa Verner föddes år 1900 och levde till 1997. De sista tio åren på ålderdomshemmet Hemgården i Herrljunga som änkling. Han var frisk och aktiv ända till slutet.

Från slutet av 80-talet och fram till 1995 kom han på besök hos oss i Askersund varje sommar. Tog tåget från Herrljunga till Hallsberg där vi hämtade.

Han hade en speciell anknytning till Sydnärke. Han hade sen 30-talets början varit pastor i Svenska missionsförbundet och under några år på trettiotalet varit verksam som pastor i Vretstorp och Östansjö. Det hände ofta att vi åkte dit för att han skulle få minnas platser och människor. Men de flesta fanns inte längre kvar i livet.

Men Rut Gefvert fanns kvar, några år yngre än pappa, och som på den tiden hade varit verksam som ungdomsledare i församlingen. Pappa ringde till Rut och hon kom och hälsade på i sin gamla gröna Folkvagn. Det blev sedan en tradition. Rut kom på fika när pappa var på besök. Dom hade mycket att prata om och minnas.

Det var en ynnest att få lära känna Rut som var en enastående människa. Hon var också en god berättare. Rut var född och växte upp i Skyllberg. När hennes mamma dog var hon 12-13 år och fick ta över hushållssysslorna i hemmet för pappan, som jobbade i valsverket, och för sina bröder.

Detta gjorde att hon inte kunde studera vidare trots ett gott läshuvud. Trots detta tog hon sig fram och gjorde intryck i många sammanhang.

Hon var aktiv både inom frikyrkan och socialdemokratin, vilket var mycket ovanligt på den tiden när i stort sett alla frikyrkligt sinnade var folkpartister.

När vi lärde känna henne bodde hon i Rönneshytta och var fortfarande aktiv i olika sammanhang. Hon gifte sig aldrig och viljestark som hon var hade hon kanske inte varit så lätt att leva med.


Hon hade rest ensam över hela världen under många år. Ryssland, Amerika, Indien och Sydamerika fanns bland hennes resmål.

Vid ett tillfälle berättade hon att hon i ungdomen skulle på konferens i Östersund. Hon tog med cykeln och tog tåget till Härnösand. Så långt räckte pengarna. Sedan cyklade hon tur och retur till Ösrtersund. En sträcka på mer än 20 mil.

En gång när Rut var på fika, berättade vi att vi dagen därpå, som var en lördag, skulle gå på konsert i Landskyrkan. När vi satt och väntade på att konserten skulle börja kom Rut. Men hon var inte ensam. Med sig hade hon sex-sju äldre män och kvinnor, mellan 70 och 80 år.

Efter konserten fick vi veta att de hade varit med i barn- och ungdomsverksamheten i Östansjö-Vretstorp på pappas tid. Rut hade ringt och samlat ihop dem för pappas skull-

”Berättat av Rut” heter en liten bok där Rut berättar om sitt långa och innehållsrika liv. Där berättar hon bland annat om hur det var att leva och bo i Skyllberg för hundra år sedan. Skyllberg, en bruksort med valsverk där många arbetade, med affärer och med järnvägen till Askersund och Rönneshytta.

Boken har jag lånat på biblioteket i Askersund.

2020-07-21 14:18
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla