Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Svalde en penna 
och träffade en hjälte

Hösten 1956. Jag var 13 år, ensam hemma. Satt vid mitt skrivbord med någon läxa, Pappa hade just åkt för att hämta mamma.

En kulspetspenna i handen, konstruerad så att den hade en cirka två centimeter påskruvad övre del. Skruvgängorna var skadade så att om man rörde vid pennspetsen kunde det hända att pennans översta del hoppade av, flög iväg en liten bit. 

Jag gäspade och förde reflexmässigt handen till munnen. Då hände det, övre delen av pennan lossnade och flög som en projektil rakt ner i luftstrupen!

Besinningslös panik. Jag försökte hosta upp pennbiten. Det gick inte och jag försökte dra in luft. Då hände något. Jag kunde andas, men inte fullt ut. Jag kände tungbenet och misstog det för pennbiten. Att den satt på tvären i luftstrupen.

När föräldrarna kom hem, satte pappa och jag oss i bilen och körde den drygt fyra mil långa vägen till lasarettet i Vänersborg. Jag märkte direkt när vi kom in på öron-näsa-halsavdelningen att personalen blev skärrad och tog in mig genast före alla som satt och väntade. 

Halsen bedövades med några droppar av en vätska och jag blev undersökt. Det var inte som jag trodde. När jag drog in luft hade penndelen dragits ner in den ena av bronkerna och gjort det möjligt för mig att andas - med en lunga.

Jag fick en rejäl dos morfin, men var vaken när jag las på operationsbordet. Med ett verktyg som såg ut som en sockertång med en klo i spetsen skulle man försöka få upp pennbiten. Tack vare morfinet var jag alldeles lugn, glömde bort min belägenhet och låg och tänkte på annat. Det var inte så enkelt att lyfta upp föremålet och vid några tillfällen fick jag inte luft och kände en stunds obehag, men morfinet gjorde att jag höll mig lugn.

Efter 45 minuter var det klart och jag såg penndelen släppas ned i en rondskål av metall. En bild som för alltid sitter kvar på näthinnan. Då släppte allt och jag grät hejdlöst när jag fick veta att om den övre delen av pennan hade varit ett par millimeter bredare hade den blivit kvar i den övre delen av luftstrupen. Då skulle jag inte ha överlevt.

Jag fick ligga kvar ett dygn på observation. Det betydde att jag fick träffa en idrottshjälte. I sängen bredvid min säng låg nämligen en olympisk silvermedaljör.

Vid sommar-OS i Melbourne några månader tidigare hade Sverige tagit silver i rodd för fyror med styrman. Mannen i sängen bredvid (jag kommer inte ihåg hans namn) hade på grund av en skada inte kunnat gå utan fick lov att lyftas på plats i båten. Men ro kunde han och bidrog alltså till det svenska silvret och hade därmed blivit en hela svenska folkets hjälte.

Silver-fyran med styrman vid OS 1956, fr v: Bertil Göransson, Evert Gunnarsson, Ivar Aronsson, Gösta Eriksson och Olle Larsson. (Bild ur Sommar-Olympia 1956)
2019-12-10 16:22
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla