Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
En bok läser man väl vanligtvis bara en gång, men vissa böcker tål att läsas om. Inför den gångna sommaren hade jag bestämt mig för att läsa om Per- Anders Fogelströms stadsserie. Jag läste alla fem böckerna när de kom ut för mer än femtio år sedan och minns att jag tyckte mycket om dem.
Inte tänkte jag då på att det i år är jämnt hundra år sedan Fogelström föddes, vilket ledde till att hans liv och verk uppmärksammades under sommaren. Det blev en bonus i min läsupplevelse. Dels visade SVT en dokumentär om författaren, dels visades filmen ”Mina drömmars stad”, som bygger på den första boken i serien.
Henning, den föräldralöse tonåringen som kommer till Stockholm på 1860-talet och som så småningom bildar familj tillsammans med Lotten. Deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn får läsaren sedan följa i drygt etthundra år.
Den stad som skildras i de första böckerna präglas av fattigdom och hårt slit. Lotten och Henning hör till stadens allra fattigaste och får slita ont för att överleva. De lyckas trots allt skapa ett tryggt hem för sina barn. Hårt kroppsarbete i hamnen tar livet av Henning, som dör innan han hunnit fylla fyrtio.
Lotten försörjer sig och barnen som tvätterska sommar åt bättre folk sommar som vinter. Sonen August adopteras av en förmögen familj och döttrarna får börja arbeta redan i tidig barndom.
Fogelström låter oss läsare se och förstå 1800-talets Stockholm, och Sverige genom Lotten, Henning och deras barn. Ett berättargrepp som inte bara ger kunskap utan också insikt. Det är nästan som om vi själva vore med. Vi ser smutsen, känner lukterna.
Det finns flera andra exempel på historiska romaner levandegör historiska skeenden på samma sätt. Wilhelm Mobergs utvandrarserie och Ivar Lo Johanssons skildringar av statarlivet är två exempel.
Under vintern kommer Stockholms stadsteater att ge föreställningen ”Våra drömmars stad” som bygger på Fogelströms stadsserie. Huvudpersonen i föreställningen är Hennings och Lottens dotter Emelie, som är den som håller samman familjen och som lever länge. Hon är med i alla böckerna. Vanna Rosenberg spelar Emelie.
Det är ju inte så långt till Stockholm, så jag har bokat biljett till en av matinéföreställningarna i januari. Tåg från Hallsberg på förmiddagen och hemma igen samma kväll. Det ser jag fram emot. Hoppas bara att tåget går enligt tidtabell.
Naturligtvis rekommenderar jag böckerna till läsning.
Alf Anneborg
Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.
Inlägg
Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean