Logotyp Sydnärkenytt
15 June 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Kanske borde jag
ha blivit kock

Den allmänna skolan, folkskolan, som skulle omfatta alla barn infördes 1842 men var nog inte så omfattande de första decennierna. Målet var att alla barn skulle få grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och räkning.

Min mamma som föddes 1906 berättade att hon gick i skolan varannan dag i sex år. Resten av tiden skulle hon jobba hemma i lantbruket.

Alf har hunnit till femte klass och är en elev med ljus i sinne.

 

 

1949 började jag skolan. Först den tvååriga småskolan och därefter folkskolan årskurs 3-7 som avslutade skolgången för de allra flesta, men omkring 20% av eleverna gick över till realskolan efter tredje, fjärde, femte eller sjätte klass. Parallellskolesystemet kallades det. Det fanns också särskilda flickskolor. Mina föräldrar försökte övertala mig att fortsätta på realskolan efter sexan, men jag ville inte utan var inriktad på att sluta efter sjuan,

Men riktigt slut var det inte. Först skulle man gå fortsättningsskolan som såvitt jag minns var en termin lång. Huvudämnet var samhällskunskap som skulle förbereda oss för vuxenlivet. Men vi hade också slöjd, träslöjd för oss pojkar och syslöjd för flickorna. Dessutom hade vi skolkök, pojkar för sig och flickor för sig. Jag har senare förstått att fortsättningsskolan kunde se annorlunda ut i andra delar av landet.

Fortsättningsskolan skulle förbereda oss för vuxenlivet. Vi skulle, 15 år gamla, ut i yrkeslivet som lärlingar, springpojkar och springflickor eller barnflickor eller kanske söka in på någon yrkesskola. Själv ville jag helst börja jobba på bilverkstad

Mina starkaste minnen från fortsättningsskolan var skolköksveckorna. Jag minns än idag matsedeln när vi som examensprov skulle bjuda skolans överlärare och hans fru på middag, Först varma mackor med ost och skinka, fiskgratäng med räkor som huvudrätt och kräm på rårivna äpplen som dessert. Matlagning har också roat mig hela livet. Kanske borde jag ha blivit kock.

Nu blev jag varken bilmekaniker eller kock. Det blev istället så att jag började på realskolan året efter och tog realexamen 1960 innan jag fortsatte på gymnasiet.

På 60-talet ersattes folkskolan av grundskolan: Alla skall sedan dess gå 9 år skolan och därefter kunna söka in på gymnasium. Det innebar samtidigt parallellskolesystemet avskaffades och att realskolorna och flickskolorna försvann.

2022-11-24 16:12
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla