Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Rullatorn har 
blivit min kompis

Kan förlänga livet.

 

Jag har nyss fyllt 79 år. Precis som många av mina jämnåriga har jag en del hälsoproblem. Jag lider av knäartros, dock inte så allvarligt att jag får bli opererad än. Dessutom har jag s.k. polyneuropati, vilket innebär okänslighet under fötterna.

De här två åkommorna tillsammans gör att jag har problem med att gå längre sträckor och har dessutom dålig balans som gör att risken för att snubbla eller falla ökar. Jag har känt av problemen ett par år och det blir inte bättre, utan allt sämre.

I källaren i huset där jag bor står en rullator och när ingen såg på, övningsgick jag och insåg att det var ett hjälpmedel som skulle kunna underlätta min tillvaro.

Men hos mig, som säkert hos många andra i min situation fanns ett motstånd. En rullator är en åldersstämpel som man helst vill undvika. Jag pratade med goda vänner om mitt dilemma och fick rådet att sätta mig över mina betänkligheter. Jag följde rådet och tog kontakt med sjukgymnastiken på vårdcentralen. Jag fick med mig en hyrrullator hem.

Det har gått ett halvår sen dess och jag har vant mig. Jag använder min nya kompis nästan varje dag.

Tack vare min rullator kan jag nu gå promenader på 3-4 kilometer. Sittdynan gör att jag kan stanna och vila om jag behöver. Jag går ner till Sjöängen och läser tidningar och tar en kopp kaffe eller tar en promenad utmed sjökanten i strandparken.

Du som är i en liknande situation som min. Tveka inte testa en rullator!

För min del är det också så att jag dessutom har stor hjälp av min elcykel. Att cykla är mycket skonsammare mot ben och fötter än att gå.

Alfs elcykel
2022-01-21 21:44
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla