Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Jag trivdes fantastiskt
i min primitiva lägenhet

Året var 1965. Jag skulle börja studera i Göteborg. Då som nu var bristen på studentrum ett problem. Vid den tiden fanns ett alternativ. Det stora fastighetsbolaget Göta Lejon hyrde ut lägenheter till studenter i hus som snart skulle rivas.

I slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet växte staden kraftigt. Inflyttade som fick jobb i hamnen, i industrierna och på båtvarven behövde lägenheter och i utkanten av staden byggdes enkla hyreshus med små enkla lägenheter för arbetarna. Det var så kallade landshövdingehus med en första våning i sten och de två övre i trä. Husen byggdes ibland annat i Haga, där Albert och Herbert bodde. I Annedal och i Landala.

Så fick jag min första lägenhet i Landala. Den låg en trappa upp på innergården. Man kom direkt in i köket från trappuppgången. I köket fanns rinnande kallt vatten och en gasspis ,som drevs med poletter som man kunde köpa i affärerna. Det fanns vid den tiden fortfarande en gasklocka som tillverkade hushållsgas i Göteborg.

Rummet låg innanför köket och hade två fönster mot innergården. Centralvärme saknades. Jag hade en fotogenkamin. Toalett? Nej, men det fanns ett utedass på gården.

Visst var det primitivt, men jag trivdes fantastiskt bra under den tid jag bodde i min etta i Landala. Det fanns många skäl till det. Landala var som en egen småstad i storstaden, med små affärer och kaféer och ett bageri där man kunde köpa nybakade frallor.

Lägenheterna beboddes av en blandning av studenter och äldre, som hade bott där i många år. Jag hade flera kompisar i närheten. Det var dessutom nära till stan. Inte mycket mer än 10 minuters promenad till Götaplatsen och med sjuans spårvagn alldeles utanför dörren. Det var också nära till Studentkåren där det fanns toaletter och dusch.

Till trivseln bidrog förstås också att det var min första egna lägenhet och den måttliga hyran: sextiotre kronor i månaden. Motsvaras idag av mindre än sjuhundra kronor

Några år senare revs nästan hela Landala. Idag ett område med höga hus, men ett kvarter av den gamla bebyggelsen finns kvar. Om man vill få lite av småstadskänslan från min tid i Landala, kan man ta en promenad genom Haga utmed Haga Nygata.För i just stadsdelen Haga har man renoverat och byggt om med varsam hand.


2021-01-27 23:06
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla