Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Den gamla trogna folkan
var min bästa bilaffär

En bil att minnas.

 

Hösten 1981 tog jag ett års tjänstledighet för att åka med Den resande skolan i Vilhelmina till Afrika. Vi samlades, ett tjugotal, i en nedlagd lanthushållsskola i Laxbäcken utanför Vilhelmina i början av augusti för att förbereda resan till Nigeria.
Jag fick ett erbjudande om att köpa en bil, en mer än tjugo år gammal Volkswagen för 500 kronor. Jag tvekade inte och det visade sig att jag skulle ha stor glädje och nytta av den gamla trotjänaren. Jag hade tidigare haft två folkvagnar av ungefär samma årsmodell 
Det var bekvämt att ta sig in till Vilhelmina, dit bussförbindelse saknades. Jag fick också möjlighet att utforska en del av landet som var ny för mig. Särskilt minns jag resan utmed Malgomajsjön till Fatmomakke , en gammal kyrkstad på Marsfjällets sluttning. Den var byggd i början av 1700-talet för både samer och nybyggare som hade långt till kyrka och gudstjänstfirande
Mina kurskamrater fick gärna låna bilen om de betalade för bensin. Den gick nästan varje dag in till samhället för fika eller bio. Den användes också för övningskörning.
I oktober reste vi mot Afrika i två gamla bussar. Det råkade bli samma dag som den sovjetiska u-båten gick på grund i Karlskrona skärgård. Min gamla bil fick gå i vintervila.
I februari var vi tillbaka i Laxbäcken igen. Vi skulle ägna våren åt att på olika sätt redovisa  våra erfarenheter och intryck. Det räckte med att ladda batteriet så var bilen igång igen och gjorde samma tjänst som under hösten.
Efter någon månad fick jag en kallelse till bilprovningen i Vilhelmina. Till min förvåning gick bilen igenom utan anmärkningar. Det hade jag aldrig varit med om tidigare. Besiktningsmannen påpekade dock att det snart var dags att byta avgassystemet.
Jag hade under mina tonårssomrar sommarjobbat på en VW-verkstad, så bytet kunde jag ganska enkelt göra själv efter att ha lånat lite verktyg från bonden som bodde nästgårds. Jag tror nog förresten att jag än idag skulle kunna lokalisera alla smörjkopparna på en gammal folka. Då, på 60-talet skulle bilar rundsmörjas med jämna mellanrum.
I början av juni 1982 var min Afrikakurs slut och jag körde söderut mot Askersund. Jag minns att jag tog inlandsvägen Via Östersund, Sveg och Orsa.
Jag hade kvar bilen över sommaren och hösten, men inför vintern valde jag att sälja den och köpa en nyare bil med bättre värmesystem
Jag annonserade min gamla trotjänare i affärerna i Askersund. Den var lättsåld, inte minst för det låga priset. Jag begärde, och fick 500 kronor, alltså samma som inköpspriset.
Detta och att bilen hade fungerat så bekymmersfritt till glädje både för mig och för mina kurskamrater gör att jag är benägen att påstå att det var min bästa bilaffär.
Den som vill veta mer om vistelsen i Afrika kan läsa HÄR.

2022-03-24 23:50
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla